ua en ru

Петро Симоненко представив передвиборчу програму

За всі роки після проголошення незалежності Україна ніколи ще не була так близька до втрати суверенітету і територіальної цілісності, як сьогодні. Про це йдеться у передвиборній програмі Петра Симоненка, кандидата на пост Президента України від Комуністичної партії.

"Сьогодні нова-стара влада гарячково шукає захист і підтримку в Америці і в Європі, у тих, хто з 2005 року і так фактично керує нашою країною. Прийняті під їх тиском так звані "реформи" призвели до руйнування вітчизняної економіки, знищення найкращих у світі суспільних систем медицини та освіти, соціального забезпечення та захисту", - йдеться в програмі.

Лідер КПУ заявив, що сьогодні Україна вже відкрито перейшла під зовнішнє управління Заходу. "Саме зовнішнє втручання і завело нашу країну на грань військового протистояння з братнім російським народом", - підкреслив політик.

"Сьогодні країні потрібен новий суспільний договір у вигляді нової Конституції, який поверне Україні народовладдя, а також гарантує громадянам України їх громадянські, політичні, економічні та соціальні права. Необхідний ряд необоротних змін, покликаних остаточно закріпити народовладдя, реально відокремити бізнес від політики, повернути народу контроль над владою", - стверджує лідер КПУ в своїй передвиборчій програмі.

Він також наполягає на відновленні незалежних органів народного контролю над роботою держапарату і розширенні контрольних функцій парламенту. Також політик бачить необхідність у наділенні регіонів, органів місцевого та регіонального самоврядування реальними повноваженнями і скасуванні обласних, міських і районних державних адміністрацій, функції яких потрібно передати виконавчим комітетам відповідних рад, обраних всенародно.

Симоненко стверджує, що в Україні необхідно заборонити пропаганду фашизму і політичного екстремізму, а також посилити заходи щодо збереження пам'яток культури, відновлення історичної правди, захист мов і культур всіх населяють Україну націй і народів. "Повинен бути збережений і зміцнений державний статус української мови, а російській мові надано статус другої державної", - наполягає лідер КПУ.

Щоб уникнути розпаду країни, комуністи пропонують здійснити поетапний перехід до федеративного устрою України, при неодмінних конституційних гарантіях її єдності. Це дозволить повніше враховувати особливості та інтереси регіонів, йдеться в програмі.

Для подолання кризи в КПУ розробили антикризову програму, основні ідеї якої: націоналізація стратегічних галузей економіки, держконтроль над надрами та природними ресурсами, заборона на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Компартія бачить необхідність у розриві кредитних відносин з МВФ, перегляд умов членства в СОТ і у закритті кордони для імпорту товарів низької якості.

Для вирішення цих завдань КПУ пропонує ввести прогресивний податок на доходи багатих і надбагатих, обкласти податками капітали, виведені за кордон, ввести державну монополію на виробництво алкоголю і тютюнових виробів.

"Щоб повернути соціальну справедливість, нам потрібно прийняти новий справедливий Трудовий кодекс, скасувати антиконституційну Пенсійну реформу, підвищити рівень соцзабезпечення. Ми відновимо справедливі тарифи на комунальні послуги - плата за житло не перевищуватиме 10% від доходів родини. Ми скасуємо антинародну медреформу, повернемо безкоштовну охорону здоров'я та освіти", - стверджує лідер КПУ у своїй програмі.

"Україна стала заручницею геополітичних розбірок між Заходом і Росією. Інтересам країни на даному етапі найповніше відповідає нейтральний, позаблоковий статус України", - зазначають в КПУ.

Також в Компартії бачать майбутнє України як члена Митного союзу та Євразійського економічного союзу.

Симоненко також пропонує повернути повагу до професії українського військовослужбовця, забезпечивши їх житлом, гідним рівнем матеріального забезпечення та соціальних гарантій.

"В Україні повинна працювати виключно сила права, а не право сили. Будь-які незаконні збройні формування, під чиїм би прапором вони не виступали, повинні бути роззброєні, а їх учасники, які вчинили злочини, притягнуті до відповідальності. В Україні не повинно бути місця проявам переваги однієї нації над іншою, расизму, будь-яким формам ксенофобії, - підкреслює політик, - Тільки об'єднавшись, народ України зможе скинути диктатуру олігархії і побудувати справді демократичну, соціально-справедливу державу для народу".