ua en ru

Перший в світі приватний космічний корабель успішно приводнився в Тихому океані

Капсула першого в світі приватного космічного корабля SpaceX Dragon 31 травня приводнився в Тихому океані, в декількох сотнях миль на захід від мексиканського штату Нижня Каліфорнія. Таким чином, перша комерційна місія щодо забезпеченняМіжнародної космічної станції (МКС) була завершена успішно. Пряма трансляція спуску корабля велася на офіційному сайті NASA.

Вдень у четвер астронавти Андре Кауперс і Джозеф Акаба відстикувався корабель Dragon від МКС і відвели його на безпечну відстань від космічної станції за допомогою 17-метрового маніпулятора Canadarm. Близько 13:00 за Києвом астронавт NASA почав спуск на Землю.

О 17:51 за Києвом двигуни Dragon були включені на гальмування. Через 9 хвилин 50 секунд швидкість космічного корабля знизилася до 359 км/год. як і необхідно для сходу з орбіти. О 18:42 за Києвом капсула Dragon приводнився в Тихому океані.

Запуск Dragon відбувся 22 травня 2012 р. - ракета-носій Falcon-9 з капсулою на борту стартувала з мису Канаверал. Через 3 дні корабель успішно пристикувався до МКС.

Капсула Dragon розроблена американською компанією Space Exploration Technologies (SpaceX). Вона створювалася в рамках програми Commercial Orbital Transportation Services з будівництва космічних кораблів, здатних доставляти вантажі на МКС після виведення шаттлів з американської космічної програми. Програма реалізується Національним управлінням США з аеронавтики і дослідженню космічного простору.