ua en ru

Перший енергоблок ЗАЕС введуть в експлуатацію після тривалого ремонту

Перший енергоблок ЗАЕС введуть в експлуатацію після тривалого ремонту Фото: ЗАЕС

Термін експлуатації 1-го енергоблоку Запорізької АЕС (ЗАЕС) будуть продовжені на 10 років понад строків проектної експлуатації. Таке рішення було прийнято на колегії Державної інспекції ядерного регулювання України 13 вересня, повідомляє "112 Україна".

Як наголошується, енергоблок був відключений від мережі для проведення капітального ремонту 19 грудня 2015 р. Планувалося, що ремонтний період складе 129 днів і буде закінчений до кінця квітня. Через низку невирішених питань, пов'язаних з постачанням обладнання та запчастин, а також арештом рахунків ДП "НАЕК "Енергоатом", строки завершення ремонтної кампанії було продовжено до 5 серпня. Пізніше терміни ремонту знову були продовжені через відмову генераторного обладнання.

За даними видання, схожа ситуація з поломками так званого 4-го класу безпеки з другим енергоблоком ЗАЕС, який повинен був повернутися в об'єднану енергосистему 28 травня. Проте терміни підключення енергоблоку були перенесені на 5 вересня. Засідання колегії ДІЯРУ з продовження експлуатації 2-го енергоблоку ЗАЕС заплановано на 20 вересня, відзначає 112.

"Перший раз після пошкодження ми його ремонтували, але цього виявилося мало, довелося повністю розбирати та проводити великий комплекс робіт. По суті, капітальний ремонт з участю представників заводу, що виробляв його модернізацію", - цитує 112-Україна президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського.

За даними видання, затримка з введенням в експлуатацію енергоблоків №1 і №2 ЗАЕС ускладнила підготовку до осінньо-зимового опалювального періоду.

"Зсув термінів введення в експлуатацію першого та другого блоків ЗАЕС булв пов'язаний зі слабкою організацією роботи колишнього керівництва ЗАЕС. З моєї точки зору ця затримка принесла великі збитки для енергетичної системи. Тому що те вугілля, яке повинне було накопичуватися на складах для проходження опалювального сезону 2016-2017 року, було використане влітку в період аномальних температур підвищеного попиту на електричну енергію. Відсутність двох гігабайтних блоків у системі довелося заміщати тепловою генерацією за рахунок вугілля", - прокоментував ситуацію на ЗАЕС і в ДП НАЕК "Енергоатом" зокрема присутній на колегії перший заступник голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

"112 Україна" нагадує, що раніше виконуючий обов'язки голови НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук назвав ситуацію з графіком ремонтів атомних блоків в 2016 році неприпустимою. На його думку, це сталося через те, що "Енергоатом" вчасно не провів процедуру закупівель, а потім потрапив у ситуацію, коли його рахунки заарештували, тому всі нормативні терміни ремонтів були прострочені.

За інформацією видання, виробництво електроенергії всіма електростанціями державного підприємства НАЕК "Енергоатом" у січні-серпні 2016 року знизилося на 10,4% (на 6 млрд 4,7 млн кВт-год) порівняно з аналогічним періодом 2015 року – до 51 млрд 569,1 млн кВт-ч. Електростанції держпідприємства відпустили в ринок 48 млрд 321,6 млн кВт-год електроенергії проти 54 млрд 161,6 млн кВт-год у січні-серпні 2015 року.

Наголошується, що зниження виробництва електроенергії на енергоблоках атомних електростанцій у зв'язку з плановими і аварійними ремонтами було компенсовано підвищенням навантаження на теплоелектростанції. За червень-серпень 2016 року ТЕС України спалили вугілля на 1108 тис. тон більше аналогічного періоду минулого року.

Як повідомляє 112, за підсумками січня-серпня 2016 року, тривалість перебування енергоблоків АЕС в ремонтах склала 1056,75 доби проти 838,37 доби за вісім місяців минулого року. "Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.