ua en ru

Перспективи економіки України забезпечили зростання корпоративних цінних паперів, - експерти

Перспективи економіки України забезпечили зростання корпоративних цінних паперів, - експерти Українські суверенні єврооблігації торгуються з прибутковістю 8,25-8,75%

Українські суверенні єврооблігації торгуються з прибутковістю 8,25-8,75%, що означає, що нараховується досить пристойний ризик країни, близько 700 базових пунктів, що свідчить про спекулятивний характер інвестування. Таку думку в коментарі українським ЗМІ висловив старший аналітик ІК "Арт Капітал" Олексій Андрейченко.

У світі є надлишкова грошова ліквідність і вона прямує туди, де є прийнятне співвідношення дохідності та ризику по цінних паперах. Українські борги, як суверенні, так і деякі корпоративні відповідають цим показникам, тому цікаві інвесторам, вважає експерт.

Глава аналітичного відділу ІК Eavex Capital Дмитро Чурін оцінює українські єврооблігації з погашенням в 2019 році як найбільш волатильні за ціною і прибутковості – котирування вийшли на 100% від номіналу, який дає купонний дохід на рівні 7,75%. І це приваблює спекулятивних інвесторів, готових вкладати кошти в тому числі в корпоративні паперів таких емітентів, як Феррекспо, Метінвест і ДТЕК, що демонструють у 2016 році пристойні темпи зростання.

"У 2016 році ризики знизилися. Це вплинуло і на зниження ризиків щодо боргових інструментів українських компаній, таких як Феррекспо, який провів реструктуризацію і ДТЕК, Метінвест, які ведуть переговори з кредиторами. Тобто реструктуризація стала можлива завдяки тому, що покращали перспективи всієї країни в цілому", - повідомляє Олексій Андрейченко.

"За цими паперами (Феррекспо, Метінвест і ДТЕК, ред.) своя історія і тут інвестори реагували безпосередньо на фінансову звітність компаній, дивилися на перспективи бізнесу, оцінювали ситуацію в секторі на світовому ринку", – говорить Дмитро Чурін.

Важливо, що публічні компанії ведуть відкритий і чесний діалог з кредиторами, практично в щомісячному режимі звітуючи за виробничими та фінансовими результатами. Це значно підвищує довіру і впливає на котирування цінних паперів.

За рік (на 3 листопада 2016 р.) українські суверенні облігації з погашенням 1 вересня 2019 р. виросли в ціні на 6,7%, при цьому корпоративні показали більш істотну прибутковість. На початку листопада Європейський банк реконструкції і розвитку погіршив прогноз зростання ВВП за підсумками 2016 року до 1,5%, але залишив у силі прогноз зростання в 2017 році на рівні 2%. Про це йдеться в звіті банку за країнам Східної та Центральної Європи.