ua en ru

Перевибори Ради будуть сприяти радикальному оновленню політичних еліт, - Карасьов

Фракція Олега Ляшка і комбати АТО додадуть пасіонарності новій Раді. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи якісні зміни, які очікують парламент у разі проведення дострокових виборів восени.

Зокрема, на думку експерта, політичний клас України законсервував себе від притоку "свіжої крові" сімейністю в політиці, угодовством і системною корупцією.

"На кожних нових виборах парламент оновлювався на 20%, і то за рахунок членів сімей впливових депутатів, їх водіїв та інших наближених осіб. Комфортне існування в рамках регулярних ротацій "влада-опозиція" вбило в нинішніх політичних елітах всяке бажання проводити реформи і навіть вибудовувати довгострокові механізми захисту своєї країни і своїх інтересів. Занадто багато людей отримали друге громадянство, інвестували капітали в Європу, відправили туди сім'ї. В результаті - здали Крим без бою, не підготували країну до війни, саботують будь-які реформи", - зазначив він.

Карасьов також наголосив, що найближчі парламентські вибори відкриють вікно можливостей для радикального оновлення політичних еліт.

"Склад Ради зміниться досить серйозно, і є реальні шанси отримання депутатських мандатів представниками контр-еліт, нетиповими для України лідерами. Напевно, надійдуть пропозиції про балотування командирам добровольчих батальйонів, багато з яких вже стали публічними особистостями. У новому парламенті з'явиться велика фракція Радикальної партії Ляшка, в складі якої також напевно з'являться знакові особистості з лютневого Майдану і з Донбаського фронту. Ці політики нового типу спочатку можуть виглядати необстрелянными в парламентських боях, але з часом вони змінять правила української політики", - додав експерт.

Він підкреслив, що ці люди не будуть прагнути отримати від держави нерухомість в Конча Заспі або компенсації за неіснуюче житло.

"Перебуваючи то у владі, чи в опозиції вони внесуть ту необхідну закваску пасіонарності в український парламент, і або розженуть старі еліти, або змусять їх провести радикальні реформи. Природно, загроза нової хвилі політиків вже викликає опір олігархів і корупціонерів, і атака на Ляшка минулого тижня лише один з перших таких проявів", - додав Карасьов.