ua en ru

Переворот в Зімбабве: військові заарештували президента Мугабе

Переворот в Зімбабве: військові заарештували президента Мугабе Фото: Роберт Мугабе (kremlin.ru(

Також військові заарештували дружину президента Грейс

В Зімбабве військові заарештували президента країни Роберта Мугабе і його дружину Грейс. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на заяву представника місцевих військових.

Так, арешт стався в ході заворушень, під час яких військові в Зімбабве захопили будівлю державної телекомпанії ZBC і затримали міністра фінансів республіки Ігнатіуса Чомбо.

Неназвані джерела місцевого видання News24, в свою чергу, повідомляють, що глава республіки вже домовився про те, щоб його дружина покинула країну, поки він готується піти у відставку".

Як відомо, події в Хараре, почали розгортатися ввечері 14 листопада після того, як "ключові позиції" в місті на бронетранспортерах зайняли озброєні солдати.

Наголошується, що відбувається зімбабвійська армія відмовилася вважати військовим переворотом. Те, що трапилося, вона назвала "безкровної корекцією". Глава республіки і його сім'я, як заявили військові, знаходяться "в цілості й схоронності".

"Нашою метою є злочинці навколо нього, які скоюють злочини, що викликають соціальні та економічні проблеми в країні", - пояснив в армії. Цих людей, за його словами, військові хочуть "притягнути до відповідальності".

Як передає Associated Press, в даний час військові контролюють урядові установи країни, а також патрулює вулиці Хараре.

Нагадаємо, 14 листопада в околицях столиці Зімбабве Хараре були помічені танки після того, як командувач збройних сил заявив про готовність втрутитися в дії керівництва країни, яке проводить "чистки" в правлячій партії. Після цього зімбабвійський головнокомандувач Костянтино Чивенга пред'явив керівництву країни ультиматум з чотирма вимогами.

При цьому зімбабвійський генерал-майор Сибусисо Мойо заперечує, що в Зімбабве стався переворот, називаючи путч "взяттям ситуацію під контроль".