ua en ru

Переворот у Луганську: подробиці

Переворот у Луганську: подробиці Фото: бойовики ЛНР (twitter.com GirkinGirkin)

Що відбувається в Луганську зараз - в матеріалі РБК-Україна

Спроба здійснити переворот в Луганську сталася 21 листопада. Причиною став конфлікт між ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким і "міністром внутрішніх справ" самопроголошеної республіки Ігорем Корнетом. Детально про те, що відбувається в Луганську в даний момент - у матеріалі РБК-Україна.

Ситуація в Луганську: військова техніка в місті і відсутність зв'язку

Близько полудня 21 листопада центр Луганська оточили невідомі в камуфляжі. Вони заявили, що діють за наказом "міністра внутрішніх справ ЛНР" Ігоря Корнета. Весь день центральні вулиці були заблоковані, а до будівлі "міністерства" підігнали бронетраспортери.

Відео: перекриті вулиці Луганська (YouTube / ДТРК ЛНР)

До вечора стало відомо, що на територію "Луганської народної республіки" увійшло кілька десятків одиниць військової техніки. Жителі Луганська зі своїх вікон спостерігали колону транспорту, що рухалася по вулицях одного з мікрорайонів.

У відео присутня ненормативна лексика!

Відео: військова техніка в Луганську (YouTube / Drugoi Lugansk)

Координатор групи "Стоп терор" Семен Кабакан в своєму Facebook повідомив, що в місто увійшло 30 одиниць техніки і 400 озброєних бійців. Також він висловив думку, що це підкріплення з боку ДНР.

Из Донецка в Луганск приехала колонна техники, около 30 машин. Как мы понимаем это подкрепление от Захарченко своему ко...

Опубліковано Semen Kabakaev 21 листопад 2017 р.

Крім цього, 21 листопада місто залишили без мобільного зв'язку, радіо і телебачення. У Луганську не працює місцевий мобільний оператор "Лугаком", також виникли проблеми зі зв'язком в населених пунктах області.

Що відбувається в Луганську: конфлікт Плотницького та Корнета

Про те, що в Луганську можливий "державний" переворот заговорили в оточенні ватажка ЛНР, після того, як Плотницкий підписав указ про звільнення "міністра внутрішніх справ республіки".

Офіційною причиною звільнення стало "порушення кримінальної справи" проти Корнета. Про це в Facebook повідомив координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук. Перед звільненням Корнет наказав підлеглим організувати бойові чергування для протистояння можливому захопленню об'єктів "міністерства" лояльними Плотницькому силами. "В оточенні Плотницького ці заходи викликали резонанс з формулюванням про підготовку Корнетом "силового перевороту і захоплення влади", - додав Тимчук.

Однак, інші "чиновники ЛНР" спробу перевороту в Луганську назвали інсценуванням з боку Плотницького. Так, "міністр внутрішніх справ ЛНР" Корнет заявив, що "посадовими особами" протягом тривалого часу до "голови ЛНР" цілеспрямовано доводилася недостовірна інформація про нібито причетність "співробітників МВС" до протиправної діяльності.

У ДНР заперечують причетність до перевороту в Луганську

Незважаючи на заяви в сепаратистських пабліках про те, що військова техніка до Луганська прибула з ДНР, в самопроголошеній Донецькій республіці заперечують участь в конфлікті. "Заступник командувача оперативного командування" ДНР Едуард Басурін заявив: "Все, що в Луганську - я не знаю, що там відбувається, це інша територія".

Наявність військових машин в Луганську зафіксували спостерігачі ОБСЄ. У повідомленні моніторингової місії ОБСЄ на Facebook говориться, що кілька вантажівок, бронетранспортери, зенітна установка розміщені у будівлі колишнього Управління МВС України в Луганській області. Патрулем СММ також була зафіксована колона військової техніки, яка рухалася в Луганськ. ОБСЄ передбачають, що це та сама колона, яка була зафіксована біля Дебальцеве (на даний момент підконтрольне ДНР).

#ФактиМаютьЗначення Сьогодні у Луганську Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала наявність машин військового ти...

Опубліковано OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine 21 листопад 2017 р.


Для врегулювання ситуації в Луганську перекинуті військові підрозділи з Росії

Кілька десяткв вантажівок з озброєними людьми прибуло з РФ до Луганська для стримування конфлікту. У місто увійшов підрозділ російської ПВК, який за кілька днів до подій в місті прибув до Алчевська.

Також 21 листопада з території Росії в окупований Должанськ прибула колона з декількох десятків вантажівок з військовими та 20 БТР. Невеликими групами техніку перекинули в сторону Луганська. Про це розповів координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

Оперативные данные группы «Информационное Сопротивление». В Луганске продолжается противостояние, вызванное конфликтом ...

Опубліковано Dmitry Tymchuk 21 листопад 2017 р.

Також Тимчук повідомив, що "міністра внутрішніх справ ЛНР" Корнета підтримують всі "місцеві бойовики" і "силові структури республіки", в той час як Плотницкий може розраховувати тільки на підтримку збоку Росії. На думку координатора "ІС", врегулювання конфлікту в Луганську залежить від Кремля. Серед можливих варіантів - злиття ДНР і ЛНР.

"Подальший розвиток ситуації повністю залежить від рішення, яке приймуть в Кремлі - "злиття" ЛНР з ДНР з єдиним центром управління в Донецьку, або відновлення статусу-кво з примусовим "примиренням" Плотницького та Корнета, або ж зміщення Плотницького, до якого в Москві також є багато претензій ", - додав Дмитро Тимчук.

Переворот в Луганську: де знаходиться "глава ЛНР" Плотницкий

Після блокування центру Луганська 21 листопада озброєними людьми "міністра внутрішніх справ ЛНР" Корнета з'явилася інформація про те, що Плотницкий покинув місто і втік в РФ.

Однак на наступний день стало відомо, що "глава адміністрації ЛНР" знаходиться в Луганську. Він виступив на нараді, де повідомив про спробу "державного перевороту", та звинуватив в його організації Ігоря Корнета. Також Плотницкий заявив, що в "міністерстві внутрішніх справ" пройдуть кадрові чистки.

Відео: виступ Плотницького 22 листопада (YouTube / ДТРК ЛНР)

22 листопада стало відомо, що в Луганську заарештований "генпрокурор ЛНР" Віталій подоброму (людина з оточення Плотницького). Також з'явилася інформація про захоплення будівлі "генрпрокуратури ЛНР", а доля Плотницького поки залишається невідомою. Про це в Facebook повідомив журналіст Денис Казанський.

В Луганске веселье продолжается. Вооружённые люди штурмом взяли «генеральную прокуратуру ЛНР». «Генпрокурор» ЛНР Подобры...

Опубліковано Денисом Казанским 22 листопад 2017 р.

Ситуація в Луганську: Порошенко провів позачергове засідання РНБО

У зв'язку з останніми подіями в Луганській області, ввечері 21 листопада Петро Порошенко скликав військовий кабінет РНБО. У повідомленні прес-служби президента України йдеться, що на засіданні були заслухані доповіді керівників силових відомств про те, що відбувається в Луганську. "У зв'язку зі збільшенням кількості російських військових, а також активізацією найманців, українські Збройні Сили готові до будь-якого розвитку подій для забезпечення безпеки мирного населення", - заявив Порошенко на засіданні РНБО.

Плотницкий виїхав на територію Росії

Як повідомляє "Новая газета", Ігор Плотницкий виїхав на територію Росії. Відзначається, що разом з ним в кортежі знаходяться керівник так званої адміністрації Ірина Тейцман, глава ДТРК ЛНР Анастасія Шуркаева і ряд інших осіб. У той же час, будівля уряду самопроголошеної ЛНР як і раніше в оточенні озброєних людей - імовірно співробітників "МВС ЛНР" і "міністерства держбезпеки ДНР".

Бойовики готуються до ескалації бойових дій

У Міноборони України заявили про те, що в самопроголошеній ЛНР збираються скористатися ситуацією в Луганську для ескалації бойових дій.

"Командир одного із з'єднань 2 АК наказав підготувати ствольну артилерію, зосереджену на позиціях уздовж лінії розмежування, до ведення вогню вглиб тимчасово окупованій території Луганської області", - повідомив спікер з питань АТО Олександр Мотузянік.

Він зазначив, що так бойовики збираються імітувати обстріли з боку ВСУ.