ua en ru

Перегляд підслідності злочинів може призвезти до хаосу, - НАБУ

Перегляд підслідності злочинів може призвезти до хаосу, - НАБУ Фото: глава НАБУ Артем Ситник

Також це може знизити ефективність боротьби з корупцією та зашкодити міжнародному іміджу України

Ідея ревізувати Кримінальний процесуальний кодекс України в частинні надання Генеральному прокурору право визначати підслідність злочинів знизить ефективність боротьби з корупцією та може зашкодити міжнародному іміджу України й призвезти до хаосу. Про це йдеться у заяві на сайті Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Діюче законодавство чітко обумовлює, які правопорушення має розслідувати Національне антикорупційне бюро. Запропоновані ймовірні зміни до КПК України, висвітлені в засобах масової інформації з посиланням на генерального прокурора, замість злагодженої роботи правоохоронних органів із викриття фактів корупції, можуть призвести до хаосу", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, наразі правоохоронці при виявленні правопорушень зобов’язані направити відповідні матеріали до того правоохоронного органу, до якого за підслідністю (відповідно до ст. 216 КПК) відноситься скоєний злочин.

У відомстві зазначають, що зміна цього порядку дозволить оперативним підрозділам всіх правоохоронних органів направляти матеріали щодо задокументованих злочинів, розслідування яких відносяться до компетенції НАБУ, на власний розсуд "в залежності від взаємин з певними слідчими підрозділами нехтуючи вимогами підслідності".

"Це призведе до того, що правоохоронні органи замість того, щоб робити свою справу, будуть займатися тим, що активно реєструватимуть кримінальні провадження щодо міністрів та губернаторів (що є підслідністю НАБУ) заради піару", - зазначив глава НАБУ Артем Ситник.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір врегулювати суперечки про підслідність між силовими структурами, позбавивши Національне антикорупційне бюро (НАБУ) виключного права на розслідування корупційних злочинів.