ua en ru

Перевиробництво цукру і гречки може призвести до збитковості галузей, - експерти

Якщо допустити перевиробництво цукру або гречки, більшість виробників будуть змушені продавати цю продукцію в наступному маркетинговому році за безцінь. На думку експертів, це може призвести до збитковості підприємств. У той же час фахівці відзначають, що для уникнення цієї ситуації вже зроблено перші кроки. Так, цього року виробники наблизилися до оптимальних посівним площам і обсягами виробництва.

«Ми повинні розуміти, що надвиробництво - це вкрай негативне явище в економіці. Продукція на ринку відразу дешевшає, від чого виграють тільки споживачі. Зовсім інша ситуація з виробниками, які вкладають значні суми в те, щоб виростити цукровий буряк або гречку, а в результаті не покривають витрати. Це може призвести до того, що виробники припинять вирощувати ті культури, які їм невигідно. Тому правильний вихід у цій ситуації - знайти баланс між виробництвом і попитом на ринку», - підкреслив аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

У свою чергу, експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв відзначає, що цього року посівні площі під цукровим буряком оптимальні. Це дозволить уникнути перевиробництва цукру. «На сьогоднішній день, вперше в Україні, кількість посівних площ під цукровий буряк є оптимальним і як ніколи збалансованим. Це дозволить зберегти потрібну рівновагу і не допустити перевиробництва цукру, що негативно позначилося б на галузі. Такий підхід не дозволить спекулювати на ринку, і ціна на цукор буде прогнозованою і стабільною», - зазначив Китаєв.

Нагадаємо, в Міністерстві аграрної політики і продовольства повідомили, що в Україні триває сівба гречки, яка вже висаджена на площі 191 тис. га. Також завершено посів цукрових буряків на площі 306 тис. га.