ua en ru

Перенаправлення збору на розвиток садівництва і виноградарства до загального фонду бюджету залишить галузь без підтримки, - УКАБ

Законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо збільшення доходів Державного бюджету для реалізації соціальних програм)", що зареєстрований у ВР, може залишити виробників продукції садівництва, виноградарства і хмелярства без державної підтримки. Так вважають в Українському клубі аграрного бізнесу.

Проблема, на думку членів УКАБ, полягає в тому, що перехідними положеннями законопроекту передбачено, що збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства пропонується направити до загального фонду державного бюджету.

Чинна редакція закону встановлює, що суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, спрямовуються до спеціального фонду державного бюджету і використовуються на стимулювання відповідних галузей.

"Внесення таких змін фактично означає, що кошти збору зможуть використовуватися на інші потреби, визначені Кабінетом Міністрів України, - коментує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа. - В такому випадку аграрії втратять понад 1 млрд. грн. державної підтримки, а розвиток відповідних галузей буде поставлено під сумнів". За його словами, в умовах, коли сади починають плодоносити лише на третій-четвертий рік після посадки, терміни окупності інвестицій без державної підтримки будуть неприйнятно високими, що зупинить розвиток галузі.

Експерти УКАБ зазначають, що державна підтримка галузі садівництва і виноградарства є одним з небагатьох прикладів ефективного стимулювання розвитку АПК. Зокрема, закладка нових високопродуктивних насаджень призводить до зростання обсягів внутрішнього виробництва та зменшення імпорту. Виробництво плодів і ягід в 2011 році становило 1,9 млн. тонн, при цьому збільшившись на 9% в порівнянні з 2010 роком і на 17% в порівнянні з 2009 роком. Виробництво винограду в 2011 році становило 522 тис. тонн, збільшившись у порівнянні з 2009-2010 роками на 25-28%.

В цих умовах імпорт яблук впав з 203 тис. тонн у 2010 році до 102 тис. тонн в 2011 році, що дозволило зменшити валютні витрати на закупівлю яблук з 73 млн. доларів до 32 млн. доларів за цей же період. Зменшення імпорту простежується також з інших видів продукції садівництва і виноградарства.

В УКАБ зазначають, що це далеко не повний ефект від державних субсидій за рахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, адже велика кількість насаджень, закладених в попередньому році, ще не увійшли у плодоношення.
"У нас є дуже простий вибір - або ми залишимо найбільш дієві програми підтримки вітчизняних виробників, або будемо дотувати іноземних, витрачаючи значні валютні кошти на закупівлю по імпорту", - констатує президент УКАБ Алекс Ліссітса.