ua en ru

Перекриття офшорних операцій піде на користь українським зовнішній торгівлі та інвестклімату, - PwС

Прийняття Верховною Радою законопроекту про трансфертне ціноутворення і його імплементація сприятимуть збільшенню зовнішньоторговельного обороту України і поліпшенню інвестиційного клімату. Таку думку в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" висловив партнер PwС Україна (PricewaterhouseСoopers) В'ячеслав Власов.

"Давайте звернемося до досвіду країн Центральної і Східної Європи. Ми не побачимо ні в одній з цих країн скорочення зовнішньоторговельного обороту в результаті введення правил трансфертного ціноутворення, не відбудеться його і в Україні. Навпаки, наближення українських правил до правил країн - торгових партнерів нашої країни може тільки сприяти збільшенню торгового обороту", - підкреслив експерт.

Кажучи про прямі іноземних інвестиціях в країну, Власов запевнив в тому, що інвестиційний імідж України покращає завдяки введенню цивілізованих і зрозумілих для іноземних інвесторів правив, по яких вони працюють в своїх країнах.

"Що стосується вітчизняного бізнесу, що вийшов на міжнародні ринки і ухвалює рішення, інвестувати до України або в інші країни, правила трансфертного ціноутворення не повинні схилити це рішення не на користь України, якщо вони відповідатимуть передовим світовим практикам. Хочу особливо підкреслити, що держава не втручається в ціноутворення, в комерційні відносини бізнесу. Бізнес може будувати їх так, як йому вигідно. Правила трансфертного ціноутворення впливає виключно на податкові зобов'язання бізнесу. Як показує передовий світовий досвід, бізнес прийме ці правила, якщо вони будуть прозорими, зрозумілими і економічно справедливими", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що 16 січня міністр доходів і зборів Олександр Клименко представив на засіданні Кабміну законопроект про трансфертне ціноутворення, який був підготовлений податківцями спільно з експертами PwС. Документ був затверджений урядом.

Законопроект повинен сприяти в боротьбі з одним з наймасштабніших способів мінімізації оподаткування, через який з України з-під оподаткування виводиться близько 100 млрд грн. щорічно (дані ДПСУ). Як наслідок, держбюджет недоотримує 20-25 млрд грн. Здійснюється це, перш за все, через реалізацію вітчизняної продукції по занижених цінах зв'язаним особам (тобто переважно в рамках однієї фінансово-промислової групи) в країни з нижчим податковим навантаженням, ніж в Україні.

На бізнес покладається новий обов'язок: повідомляти в Міністерство доходів і зборів про операції між зв'язаними особами і з резидентами зарубіжних низькоподаткових юрисдикцій, що перевищують 50 мільйонів гривень в рік по одному контрагентові. Крупний бізнес, на додаток до цього, буде зобов'язаний документально обгрунтовувати ринковий рівень цін в таких операціях.