ua en ru

Переговори з МВФ можуть суттєво ускладнитись через нові угоди з Росією, - І.Уманський.

Після прийняття закону про держбюджет-2010 та ратифікації угоди щодо перебування Чорноморського флоту у Севастополі, переговорний процес з Міжнародним валютним фондом (МВФ) може суттєво ускладнитися. Про це заявив колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський.

"Нагадаю, що саме прийняття популістського закону про соціальні стандарти, який збільшував дефіцит бюджету додатково на 17%, і його підписання колишнім Президентом Віктором Ющенком призвело до призупинення нашої співпраці з МВФ. Фонд вимагав від України трьох основних речей: по-перше, незастосування закону про соціальні стандарти; по-друге, поступове підвищення (на 25% щокварталу) тарифів (цін) на газ для населення та теплокомуненерго і доведення їх до ринкових і, по-третє, схвалення парламентом жорсткого прагматичного бюджету з дефіцитом не більше 4% від ВВП", - нагадав І.Уманський.

Він наголосив, що зміна позиції чинної влади щодо необхідності співпраці з МВФ підтверджує правильність дій попереднього уряду у цьому напрямі. "Між тим, відмова по суті від реформ у газовому секторі, продовження роздування бюджетних видатків не може не ускладнити позицію України у переговорному процесі. Прийняття держбюджету відбулося взагалі без обговорення і навіть без презентації. Позиція МВФ щодо цього документу невідома, що говорить лише про відсутність погодження положень держбюджету з Фондом", - підкреслив колишній в.о. голови Мінфіну.

Він підкреслив, що при цьому, необхідно розуміти - базові вимоги щодо збалансованості держбюджету, публічних фінансів, а також проведення реформи ціноутворення на енергоносії залишаються невиконаними. "Суть газових угод з фіскальної точки зору полягає у перекладанні частини зобов'язань з приватного сектору на державний бюджет. Знижка у 3 млрд дол. ц. р. за газ як ресурс згідно з міждержавною угодою по флоту, не дарується Україні, а оформлюється як зобов'язання України перед Росією. Таке збільшення державного боргу на 24 млрд грн у законі про держбюджет-2010 не враховано", - сказав І.Уманський.

Втім, вважає він, продовження співпраці з МВФ та започаткування нової програми є дуже важливим. "І вже неодноразово підкреслювалося, що розмір кредитування за новою програмою не є принциповим, визначальним є сам факт такої співпраці. Дуже дивно, принаймні, прозвучали нещодавні заяви про необхідність збільшення суми позики до 20 млрд дол. Подібне збільшення потреб держфінансів не може бути сприйнято позитивно ні інвесторами, ні кредиторами, ні самим МВФ. Прийняття рішення МВФ щодо продовження співпраці з Україною має стати переломним моментом у поточній економічній ситуації, можливості України виходу на зовнішні інвестиційні та кредитні ринки. Питання лише в тому, буде це рішення економічним чи політичним", - резюмував експерт.