ua en ru

Меркель запропонувала продовжити тристоронні переговори щодо стабілізації ситуації на Донбасі 26 червня

Переговори Тристоронньої контактної групи щодо стабілізації ситуації на Донбасі продовжаться 26 червня 2014 р.

Переговори Тристоронньої контактної групи щодо стабілізації ситуації на Донбасі продовжаться 26 червня 2014 р. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Президента України.

Відповідну пропозицію висловила Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході чотиристоронньої телефонної розмови за участі Президента України Петра Порошенка, Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна.

Крім того, Меркель запропонувала забезпечити систему моніторингу з елементами контролю (стосується блокпостів та передачі пунктів пропуску на україно-російському кордоні) за участі спостерігачів ОБСЄ, включно із представниками Росії на час припинення вогню

Меркель також заявила про необхідність обміну списками заручників та публічних заяв керівництва РФ щодо звільнення людей до всіх, хто зараз їх утримує.

Меркель запропонувала, щоб функції посередника для забезпечення роботи Тристоронньої контактної групи у складі Леоніда Кучми, Хайді Тальявіні, Михайла Зурабова виконував Віктор Медведчук.

Порошенко та інші учасники розмови погодилися з пропозицією Меркель.

Під час розмови Порошенко поінформував співрозмовників про серйозні порушення, що виникли в ході реалізації оголошеного ним режиму припинення застосування сили в односторонньому порядку. Президент Росії підтримав пропозицію Порошенка про введення режиму припинення вогню і його моніторингу.

Порошенко підкреслив, що реалізація мирного плану і забезпечення контролю всього периметра кордону можлива за умови присутності спостерігачів ОБСЄ, включаючи представників Росії.

У ході розмови Президент України зазначив, що рішення Ради Федерації щодо скасування дозволу на використання військ РФ на території України є позитивним сигналом на шляху реалізації мирного плану. При цьому він підкреслив, що сьогодні Україна чекає на реальні дії з боку Росії, які сприятимуть подальшій стабілізації ситуації на Донбасі. Глава держави закликав Президента Росії прийняти конкретні заходи по припиненню постачання бойовикам зброї і техніки через кордон України.

Сторони домовились продовжити розмову в даному форматі у четвер 26 червня цього року.