ua en ru

У "Газпромі" згодні понизити ціну на газ для України в рамках довгострокових контрактів на 10%, - джерело

В п'ятницю посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов заявив, що посольство отримало лист від Міненерго РФ, в якому українському Міністерству енергетики і вугільної промисловості пропонується відновити переговори про зниження ціни газу для України. "Лист був одержаний тільки в п'ятницю вранці і незабаром буде передано міністрові енергетики і вугільної промисловості Юрієві Бойку", - уточнив Зурабов. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Офіційно ініціативу російського Міненерго в українському міністерстві і НАК "Нафтогаз України" не коментують. Проте, за словами джерела в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості, переговори можуть поновитися вже на цьому тижні. "Питання зниження ціни газу для України ми не обговорювали з середини січня. Представники "Нафтогазу" на початку лютого були в Москві, але тоді обговорювалося тільки те, яким чином буде сплачений газ, який Україна підняла зі своїх ПСГ для забезпечення безперебійного транзиту російського палива в Європу", - пояснило джерело.

Початок переговорів зовсім не означає, що Росія готова на значні знижки. У "Газпромі" згодні понизити ціну для України в рамках довгострокових контрактів на 10%, як це було зроблено для європейських споживачів, говорить джерело, знайоме з позицією російської монополії. Минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведеєв повідомив, що компанія пішла на поступки за підсумками переговорів з низкою важливих клієнтів холдингу - зокрема, французькою GDF Suez, німецькою Wingas, словацькою SPP і турецькою Botas. "Наші партнери попросили нас переглянути ціни. Ми скорегували параметри формули, що призвело до відносного зниження цін в середньому на 10%", - сказав заступник голови правління "Газпрому".

Нагадаємо, посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна без зниження ціни на газ не зможе проводити реформи.