ua en ru

Після переговорів з Путіним. Зеленський і Байден зідзвонилися: перші подробиці

Після переговорів з Путіним. Зеленський і Байден зідзвонилися: перші подробиці Фото: президенти США і України Джо Байден і Володимир Зеленський (колаж РБК-Україна)

Президенти США і України Джо Байден і Володимир Зеленський провели телефонну розмову. Глава Білого дому дав зрозуміти, що Сполучені Штати, союзники і партнери дадуть відповідь рішуче, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну.

Перші подробиці розмови двох лідерів у матеріалі РБК-Україна.

Білий дім розповів подробиці розмови

Лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які почнуться наступного тижня з двостороннього діалогу про стратегічну стабільність в рамках Ради Росія-НАТО і ОБСЄ.

Президент Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів і союзників і партнерів принципу "нічого про Україну без України". Він підтвердив прихильність Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України.

Байден також висловив підтримку заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування виконання мінських угод на підтримку нормандського формату.

Зеленський розповів, про що говорив з Байденом

Перша міжнародна розмова року з Джо Байденом доводить особливий характер відносин США та України. Обговорили спільні дії України, США та партнерів щодо збереження миру в Європі та недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію.

Що розповіли в Офісі президента

Україна та США використовують усі можливості для деескалації ситуації на кордоні.

Частота контактів вищого рівня України та США говорить про безпрецедентну підтримку та повне порозуміння.

Раніше американські ЗМІ писали, що Байден планував у розмові з українським лідером ще раз підтвердити підтримку США територіальної цілісності і суверенітету України. Також сторони мали обговорити війська Росії на кордоні країни і підготовку до майбутніх дипломатичних контактів з Москвою, які мають допомогти знизити ескалацію.

Розмова Путіна і Байдена

Президенти Росії і США Володимир Путін і Джо Байден провели чергову телефонну розмову. Путін попередив, що Росія буде домагатися результату "гарантій безпеки", а також, що Росія буде захищати себе так, як би захищали себе США. Байден, своєю чергою, попередив російського лідера про наслідки у разі нового вторгнення в Україну.

Чи буде нове вторгнення Росії в Україну

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що сьогодні немає загрози відкритого нападу Росії. Великого скупчення російських військ біля України він також не бачить.

Але низка західних ЗМІ повідомляють про значну чисельність військ РФ біля українських кордонів. Росія виступає за невступ України в НАТО, називаючи це "гарантіями безпеки". У січні почнуться російсько-американські переговори по Україні.