ua en ru

Переговорів щодо Brexit не буде, поки Британія не вирішить питання кордону з Ірландією, - Туск

Переговорів щодо Brexit не буде, поки Британія не вирішить питання кордону з Ірландією, - Туск Фото: Дональд Туск (flickr.com/premierrp)

Тереза Мей повинна в понеділок дати остаточне рішення по ірландському кордону

ЄС відмовиться від вимоги до Великобританії про переговори щодо переходу після Brexit і про майбутній торговомий пакт, якщо Ірландія не прийме пропозицію Лондона з прикордонними угодами з Північною Ірландією. Про це у п'ятницю, 1 грудня, заявив президент Європейської ради Дональд Туск, передає Reuters.

"Перш ніж пропонувати керівні принципи щодо перехідних і майбутніх відносин з лідерами, я буду консультуватися з прем'єр-міністром Ірландії, чи є пропозиція Великобританії достатньою для ірландського уряду", - сказав Туск.

За його словами, якщо пропозиція Сполученого Королівства буде неприйнятною для Ірландії, це також буде неприйнятно для ЄС.

"Я розумію, що для деяких британських політиків це може бути важко зрозуміти", - сказав він.

Колишній прем'єр-міністр Польщі Туск також зазначив, що дав британському прем'єр-міністру Терезі Мей термін до понеділка, щоб зробити "остаточне пропозицію" по ірландському кордону.

Нагадаємо, уникнення жорсткого кордону з Ірландією є одним з трьох ключових питань переговорів щодо Brexit, перш ніж Європейський союз дозволить робити зусилля для переходу до майбутніх відносин Великобританії з блоком. До цього ірландський уряд, який бореться за виживання, хоче отримати письмове зобов'язання від Великобританії з питання кордону.