ua en ru

Ірландський уряд може накласти вето на Brexit

Ірландський уряд може накласти вето на Brexit Фото: Brexit (Max Pixel)

Ірландія може заблокувати остаточну угоду Brexit, якщо вона того забажає

Переговори щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу (Brexit) може ветувати уряд Ірландії. Про це повідомляють інформовані джерела, передає Bloomberg.

Так, три джерела зазначають, що посадові особи Великої Британії намагалися прискорити переговори Brexit, побоюючись, що замість того, щоб використовувати своє вето в наступному місяці, Ірландія може "завдати удару" і заблокувати остаточну угоду Brexit, якщо вона того забажає.

Зазначається, що уникнення жорсткого кордону з Ірландією є одним із трьох ключових питань переговорів, перш ніж Європейський союз дозволить робити зусилля для переходу до майбутніх відносин Великої Британії з блоком. До цього ірландський уряд, який бореться за виживання, хоче отримати письмове зобов'язання від Великої Британії щодо прикордонного питання.

Обговорення майбутньої торгової угоди Британія хоче ініціювати на саміті лідерів ЄС, котрий відбудеться наступного місяця, не спромігшись досягти компромісу з цього питання у жовтні.

Коментарів щодо можливості вето ні в уряді Ірландії, ні в Міністерстві закордонних справ країни, не розголошують.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року стало відомо, що Європейський союз готує план дій на випадок безладного виходу Великобританії з ЄС, який може статися після краху уряду Терези Мей і провалу офіційних переговорів по Brexit.