ua en ru

Пентагон попередив про ризики купівлі Туреччиною систем С-400 у РФ

Пентагон попередив про ризики купівлі Туреччиною систем С-400 у РФ Фото: С-400 (mil.ru)

У США застерегли Анкару, що ця угода спричинить низку неминучих питань

Можлива купівля Туреччиною зенітно-ракетних систем С-400 викликає питання про те, як буде турецькими військовими організована сумісність російських комплексів із технікою НАТО. Про це заявив на зустрічі з журналістами глава Пентагону Джеймс Меттіс, повідомляє прес-служба оборонного відомства США.

Зокрема Меттіс підкреслив, що купівля російських систем є "суверенним рішенням" Анкари. Водночас він зауважив, що ця угода спричинить низку неминучих питань.

"Проблема в тому, як ви будете забезпечувати сумісність цих систем із системами НАТО? Вони ніколи не будуть сумісні", - пояснив глава Пентагону.

Про переговори з Росією щодо поставок систем С-400 у листопаді 2016 року заявив глава Міноборони Туреччини Фікрі Ишик. Тема придбання російських зенітно-ракетних комплексів також зачіпалася в ході переговорів глави РФ Володимира Путіна і президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана в ході візиту турецького лідера в Росію в березні.

На початку травня, після переговорів глав двох країн у Сочі, стало відомо, що російська сторона запропонувала Туреччині купити комплекси за ціною 500 млн доларів за дивізіон. Як повідомляли джерела, переговори про постачання затягнулися через те, що Туреччина наполягала на передачі їй технологій С-400 і спільному виробництві окремих частин комплексу. Водночас РФ відмовлялася від такої можливості.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Москва й Анкара досягли домовленості про купівлю С-400. Підсумкова вартість операції повинна скласти 2,5 млрд доларів. За цією ціною Росія направить до Туреччини два дивізіони С-400, ще два дивізіони будуть вироблені в Туреччині.