ua en ru

Пентагон може відмовитися від подальших закупівель винищувача F-35

Міністерство оборони США розглядає можливість припинення подальших закупівель винищувача F-35. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Міністерство оборони США розглядає можливість припинення подальших закупівель винищувача F-35. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

31 липня у Пентагоні відбулося засідання Міністерства оборони по темі секвестру військового бюджету. Варто нагадати, що скорочення військових витрат йде в рамках загального секвестру видаткових статей американського бюджету.

До 1 жовтня, коли в США почнеться новий фіскальний рік, військовим необхідно вирішити, фінансування яких саме програм буде урізано. Скорочення військових витрат складе 50 млрд дол.

"Подальший розвиток програми Joint Strike Fighter, як і раніше має високий пріоритет в Пентагоні. Чи зможемо ми провадити її далі в запланованому обсязі? Я в цьому не впевнений. Нам доведеться зважити всі "за" і "проти" у фінансовому плані. Можливо, з початком нового фінансового року цієї осені з цього питання будуть якісь нові рішення. Тим не менш, поки що ми маємо намір продовжувати закупівлі та випробування F-35", - прокоментував ситуацію заступник міністра оборони США з закупівель, технологій і логістики Френк Кендалл.

Як повідомляють джерела агентства Bloomberg, згортання програми Joint Strike Fighter по створенню перспективного малопомітного винищувача-бомбардувальника п'ятого покоління F-35 було одним з варіантів скорочення військових витрат. На сьогоднішній день це найбільш дорога військова програма в світі. Оціночна вартість програми закупівлі 2443 F-35 становить 391,2 млрд дол. Це на 68% вище запланованих витрат, які були озвучені в 2001 р.

Читайте також: У США розбився винищувач F-16

Зростання витрат (в довгостроковій перспективі, останнім часом надходять повідомлення про їх невелике зниження) по створенню F-35, який як і раніше залишається на стадії випробувань, викликає невдоволення серед ряду американських політиків. У Конгресі США вже звучали думки про те, що військовим варто подумати про закриття цієї програми.

Зазначимо, днями повідомлялося, що Міністерство оборони США досягло попередньої домовленості з американською компанією Lockheed Martin про поставку винищувачів F-35 Lightning II шостої і сьомої партії дрібносерійного виробництва. У загальній складності військові мають намір придбати 71 бойовий літак. Винищувачі будуть замовлені для США, Австралії, Італії, Норвегії і Великобританії.