ua en ru

Пентагон готується до публікації понад півмільйона документів про війну в Іраку на WikiLeaks

У Міністерстві оборони США готуються до публікації понад 500 тис. документів про іракську війну на сайті WikiLeaks. У Пентагоні зібрано групу зі 120 осіб для аналізу найбільшого витоку даних за всю військову історію США. Документи можуть оприлюднити вже цього місяця, передає Reuters.

За словами офіційного представника Пентагону полковника Дейва Лапана, коли стався витік, досі не з'ясовано, але в міністерстві очікують на публікацію нових секретних даних вже 18 або 19 жовтня. Проте джерела, близькі до творців сайту WikiLeaks, повідомили агентство, що на цьому тижні викладати в Інтернет матеріали не планують. Вони ж повідомили, що в документах міститься інформація про тортури в іракській в'язниці Абу-Грейб і жертви серед цивільного населення під час військових дій.

Представник Пентагону Д.Лапан сказав, що група фахівців, створена для розслідування витоку, має припущення про характер документів, які можуть потрапити до мережі. Це, за його словами, дасть змогу Міністерству оборони США заздалегідь оцінити можливі наслідки.

У рамках розслідування про витік документів про афганську кампанію було заарештовано Бредлі Меннінга, що працював аналітиком військової розвідки в Іраку. Його звинувачено в крадіжці засекреченого відео вертолітної атаки 2007 р. в Іраку, жертвами якої стали численні мирні жителі, а також два кореспонденти агентства Reuters.

Нагадаємо, 23 липня 2010 р. на сайті WikiLeaks з'явилися секретні документи, що стосуються обставин війни, яку НАТО веде в Афганістані. Загалом громадськість побачила 77 тис. документів. Крім того, кілька їх було відправлено Джуліаном Ассанджем, творцем WikiLeaks, до газет Guardian та New York Times. Оприлюднені матеріали засвідчують, що сили Північноатлантичного альянсу програють війну в Афганістані, військові НАТО нерідко вбивають мирних жителів, а загальну кількість втрат з обох боків занижено. Публікація цих матеріалів викликала різку реакцію в Пентагоні, оскільки, окрім іншого, документи містили посилання на афганців, які співробітничали з силами НАТО.