ua en ru

Пенсійна реформа в Україні стала ключовою вимогою МВФ для виділення чергового траншу

Пенсійна реформа в Україні стала ключовою вимогою МВФ для виділення чергового траншу Фото: пенсійна реформа в Україні є одним з "маяків" для МВФ

Пенсійна реформа відкладалася вже не один раз

Пенсійна реформа в Україні у даний момент є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для виділення нашій країні чергового траншу кредиту. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Місія можлива: МВФ залишає Україну з надією на бюджет і пенсійну реформу".

Структурний "маяк", щодо прийняття пенсійної реформи у Верховній Раді, вже кілька разів не виконувався і переносився. Зараз у меморандумі з МВФ передбачено, що документ повинен бути прийнятий в грудні. І в Кабміні налаштовані на те, що до кінця грудня пенсійна реформа дійсно опиниться в парламенті.

Пенсійна реформа може "зависнути" в парламенті

"Однак, як показує практика, глобальні зміни, а тим більше, такі як підвищення пенсійного віку (один з принципів реформи), можуть "вкриватися пилом у Верховній Раді місяцями. Тому зараз зміни пенсійної системи разом з проектом бюджету - на особливому контролі у МВФ. Від цього залежить продовження кредитування", - йдеться в матеріалі.

Зазначимо, зараз мова йде про четвертий транш МВФ розміром 1,8 млрд доларів.

"Думки в уряді питання підготовки пенсійної реформи розділилися. Частина чиновників заявляє, що поки обговорювати нічого, так як Міністерство соціальної політики активно включена напрацюванням "непопулярних" законодавчих заходів. Інша частина стверджує: МВФ чекає, а Мінсоцполітики тільки робить вигляд, що щось напрацьовує", - сказано в матеріалі РБК-Україна.

Нагадаємо, у четвер, 17 листопада, голова Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що Україна може не отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду і допомогу від Євросоюзу.