ua en ru

Печерський райсуд пригрозив Facebook обшуком із правом вилучення документів

Печерський райсуд пригрозив Facebook обшуком із правом вилучення документів Фото: офіс Facebook (iblog.net.ua)

Адміністрацію найбільшої соцмережі зобов'язали надати тимчасовий доступ до своїх штаб-квартир у США і Великій Британії

Печерський районний суд Києва зобов'язав адміністрацію соціальної мережі Facebook надати тимчасовий доступ до своїх штаб-квартир у Менло-Парку (Каліфорнія, США) і Лондоні (Велика Британія) для слідчих прокуратури м. Києва та оперативних працівників органів внутрішніх справ України. Відповідну ухвалу за підписом слідчого судді Романа Новака від 18 листопада 2015 року опубліковано у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Згідно із документом, в ході досудового розслідування умисного вбивства, вчиненого групою осіб (п.12 ч.2 ст.115 КК), в рамках кримінального провадження №12015100100004393 від 16 квітня 2015 року, адміністрація "Фейсбук" має виготовити і надати в електронному вигляді документи, що містять дані про акаунт /MedvedkoAndrij (натепер є видалений, - ред.), з можливістю вилучення їх копій начальником відділу прокуратури м. Києва, прокурором у кримінальному провадженні старшим радником юстиції Олександром Машковим.

Зауважимо, що Андрій Медведько є підозрюваним у справі про вбивство Олеся Бузини у Києві. Раніше Шевченківський райсуд Києва подовжив арешт Медведьку до 10 грудня.

Водночас термін дії ухвали Печерського райсуду, яка не підлягає оскарженню, - 1 місяць з дня винесення рішення, тобто до 18 грудня.

Печерський райсуд пригрозив Facebook обшуком із правом вилучення документів

"Службовим особам адміністрації соціальної мережі "www.facebook.com" надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів... і можливість вилучити зазначені в ухвалі копії документів. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження... має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку... з метою вишукування та вилучення зазначених речей і документів", - випливає з документа.

Печерський райсуд пригрозив Facebook обшуком із правом вилучення документів

Нагадаємо, напередодні засновник Bitcoin Foundation Ukraine виграв суд щодо вилученого під час обшуку майна.

Як повідомлялося, влітку Facebook запустив блокування росіян за слово "хохли". До цього глава МІП Юрій Стець домовився із "Фейсбук" про більш ретельний моніторинг українського сегмента.

Раніше глава Facebook Марк Цукерберг відповів на прохання Президента Петра Порошенка про відкриття офісу соцмережі в Україні, зазначивши, що "це те, про що компанія могла б подумати в майбутньому". При цьому Цукерберг назвав перевагою Facebook той факт, що компанія має невелику кількість офісів, і її співробітники не "розсіяні по світу".