ua en ru

Павленко: МінАП готовий передати всі держпідприємства для приватизації

Павленко: МінАП готовий передати всі держпідприємства для приватизації Фото: Олексій Павленко

У МінАП також готові тимчасово надати 15% штату міністерства разом з бюджетом на їх утримання

Міністр аграрної політики та продовольства України повідомив, що МінАП готове передати всі держпідприємства зі своєї сфери управління до Фонду держмайна для приватизації. Про це повідомляє прес-служба МінАП.

"Наша принципова й незмінна позиція - міністерство не повинно бути аграрним квазі-холдингом, що управляє сотнями державних підприємств. Державне управління цим активом є неприроднім та в корені суперечить європейській практиці. Держава довела повну неспроможність бути ефективним власником та менеджером, а особливо в аграрному секторі. Як результат, держкомпанії, які мали б поповнювати бюджет та стимулювати економіку, перетворилися на тіньовий приватний бізнес, джерело збитків та корупції. Аграрний ринок сьогодні - один з найперспективних, відтак немає жодної потреби в існуванні сільськогосподарських підприємств, управляти якими має держава", - підкреслив Павленко.

Він наголосив, що міністерство в рамках компетенції вживає всіх заходів аби прискорити роздержавлення аграрних держпідприємств.

"Я хочу нагадати, що функцію управління державною власністю виконує спеціальний орган - Фонд держмайна. Ми готові негайно передати всі підприємства зі сфери управління мінагрополітики Фонду держмайна для підготовки і проведення прозорої та швидкої приватизації. Крім того, ми вже зараз готові тимчасово надати 15% штату міністерства разом з бюджетом на їх утримання для допомоги Фонду. При цьому мова йде про два важливі аспекти. По-перше, ми готові передати абсолютно всі держпідприємства, такі гіганти як "Укрспирт", ДПЗКУ та "Артемсіль", так і малі збиткові підприємства, наприклад галузі шовківництва. Другий важливий аспект полягає в тому, що продаж цих підприємств має бути здійснений органом управління протягом 18 місяців. Вважаю це буде професійно та, головне, ефективно", - заявив Павленко.

Нагадаємо, ФДМ запланував продаж "Центренерго" та "Одеського припортового" на грудень.