ua en ru

Шеремет загинув під час вибуху автомобіля: усі подробиці трагедії

Шеремет загинув під час вибуху автомобіля: усі подробиці трагедії Фото: Павло Шеремет загинув

Поліція кваліфікувала загибель Шеремета як умисне вбивство

Павло Шеремет загинув сьогодні вранці, 20 липня, під час вибуху автомобіля. РБК-Україна зібрало всі подробиці того, що сталося.

Згідно з інформацією, вибух авто, в якому перебував Павло Шеремет, стався близько 07:45 в районі перетину вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану швидкого харчування McDonald's. Журналіст знаходився в автомобілі, який належав керівнику "Української правди" Олені Притулі, однак її самої в машині не було.

Зазначимо, що Павло Шеремет останні п'ять років жив і працював в Україні, з 2014 року розпочав співпрацю з виданням "Українська правда", надалі став її виконавчим директором.

У червні 2015 року запустив авторський проект "Діалоги" на телеканалі 24. З вересня 2015 року по квітень 2016 року - ведучий на українському Радіо "Вести".

Поліція кваліфікувала загибель Шеремета як умисне вбивство

"Зібрані відомості по даному факту зареєстровані у Шевченківському управлінні поліції ГУНП в Києві. Попередньо слідчі кваліфікують подію як умисне вбивство. Розпочато досудове розслідування", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацполиции Києва.

У свою чергу, генпрокурор Юрій Луценко заявив про те, що автомобіль вибухнув через невідомого пристрою.

В автомобілі спрацював саморобний вибуховий пристрій

У той же час, радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив про те, що в автомобілі, в якому загинув Павло Шеремет, спрацював саморобний вибуховий пристрій.

"Заздалегідь. Спрацював саморобний безоболонковий вибуховий пристрій, можливо, дистанційно або з затримкою. Попередньо, потужністю від 400 до 600 грам в тротиловому еквіваленті. Тривають оперативно-слідчі дії, працюють експерти, вибухотехніки. Відпрацьовуються всі можливі версії цього жорстокого злочину. Деталі пізніше", - повідомив Шкіряк.

Слідство припускає російський слід

У свою чергу, ще один радник глави МВС Антон Геращенко повідомив про те, що слідство припускає російський слід у смерті журналіста.

"Павло Шеремет загинув в результаті вибуху встановленого під днищем автомобіля вибухового пристрою. Швидше всього, керованого дистанційно. Це цинічне і добре сплановане вбивство. Слідство буде розглядати всі можливі версії вбивства Павла Шеремета. В першу чергу, пов'язані з його журналістською діяльністю. Не виключаючи і російський слід", - заявив Геращенко.

ОБСЄ закликає притягнути винних до відповідальності

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович повідомила про те, що організація закликає притягти до відповідальності винних у Вбивстві Шеремета.

"Вбивство Павла Шеремета – нищівна новину, винні і організатори цього вбивства повинні бути притягнуті до відповідальності перед законом", - зазначила Міятович.

Вбивство Шеремета пов'язано з його професійною діяльністю

Журналіст Євген Кисельов упевнений, що вбивство Павла Шеремета пов'язаний з його професійною діяльністю.

"Нам потрібно дочекатися хоча б попередніх заяв органів слідства - це раз. Друге - те, що це (вбивство - ред.) пов'язане з професійною діяльністю Шеремета, і в тому, що у цього вбивства може бути політична підоснова у мене жодних сумнівів немає", - сказав Кисельов.

У той же час, колега загиблого зазначив, що політичні, кримінальні та бізнес еліти рідко вдаються до розправи над журналістами.

"Я не виключаю того, що це просто якесь демонстративне злочин, спрямований на те, щоб налякати журналістський цех в цілому. Я не виключаю того, що у нього справді готувалася якась серія публікацій. Зрозумійте, якщо інтерв'ю записано, матеріали зібрані неможливо зупинити публікацію. Знайдуться інші товариші, колеги, які доведуть цю роботу до кінця, так вже влаштована професія", - підкреслив Кисельов.

Тимошенко назвала вироком Україні вибух у центрі Києва і вбивство Шеремета

Юлія Тимошенко вважає, що вбивство журналіста Павла Шеремета вироком Україні.

"Цей страшний вибух у центрі Києва зараз виглядає як вирок. Вирок країні, народ якої хоче законності і добробуту, а на її вулицях панують методи 90-х. Швидке розслідування вбивства Павла - це іспит для влади, для всіх нас", - зазначила Тимошенко.

Глава ПАРЄ назвав вбивство Павла Шеремета атакою на свободу ЗМІ

Педро Аграмунт назвав вбивство Шеремета атакою на свободу засобів масової інформації.

"Вбивство Павла Шеремета: прикра атака на свободу слова і безпеку журналістів. Необхідно повне розслідування, щоб притягнути до відповідальності винних", - підкреслив глава ПАРЄ.

До розслідування вбивства Шеремета залучено ФБР

Голова Нацполиции Хатія Деконаидзе заявила про те, що до розслідування вбивства Шеремета залучено ФБР.

"Вже завтра або післязавтра наші іноземні колеги приїдуть, щоб допомогти нам у розслідуванні. У них за напрямом вибуху дуже хороша експертиза. Ми готові надати всю інформацію, особливо огляд місця події, тому що всі деталі дуже важливі", - підкреслила Деканоїдзе.

Луценко назвав основні версії вбивства Шеремета

Юрій Луценко заявив про те, що основними версіями є вбивства з-за професійної діяльності і версія про дестабілізації ситуації в центрі столиці.

"У нас є база даних застосування саморобних вибухових пристроїв. Розраховуємо на допомогу і консультативну і практичну наших закордонних партнерів", - додав голова СБУ Василь Грицак, зазначивши, що відомство буде працювати над версією, що метою вбивства журналіста була дестабілізація ситуації в Україні.