ua en ru

Пауза в євроінтеграції України зацікавила інвесторів, - експерт

Взявши курс на відновлення торговельно-економічних відносин з Росією, Україна отримала надію на збільшення в короткостроковій перспективі інвестиційних вливань. Про це заявив директор Інституту Блейзера Олег Устенко.

Про це, за словами експерта, свідчить озвучений впливовим агентством FitchRatings прогноз щодо суверенного рейтингу України. Зокрема, агентство заявило, що рішення України припинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС погрожує залишити в підвішеному стані процес, який, будучи реалізованим в повному обсязі, сприяв би зміцненню кредитоспроможності України.

"Але це відступ може також зменшити більш безпосередній ризик відповідних економічних заходів з боку Росії, від яких український експорт вже постраждав в 2013 р.", - відзначає Fitch.

Коментуючи ситуацію, Олег Устенко зазначив, що в останній раз агентство знизило рейтинги України після посилення торгово-економічних відносин з Росією. І на даному етапі, на тлі потепління ситуації на українсько-російському фронті, відбулися цілком закономірні зміни у бік позитивних для України сигналів на ринку інвестицій.

"Відновлення товарообігу з Росією, який до погіршення відносин становив порядку 12-13 відсотків ВВП, безумовно, є хорошим сигналом для інвесторів, яких цікавить не політика, а гарантії окупності інвестицій. Паузу у евроінтеграційних відносинах світовий фінансовий ринок розцінив, як зменшення економічних ризиків у короткострокових перспективи на українському ринку. І така позиція підвищує суверенні рейтинги України. Останні тенденції показують зростання дохідності українських єврооблігацій", - зазначив Устенко.

Аналітик додав, що євроінтеграційний процес не мав нічого спільного з гарантіями внутрішньої фінансової стійкості України, так як МВФ чітко дав зрозуміти, що виділення чергового кредитного траншу не залежить від підписання чи не підписання угоди про асоціацію.

У свою чергу, позиція українського керівництва щодо неприйнятності підвищення тарифів на газ для населення і урізання соціальних пільг, свідчить про впевненість уряду і Президента в наявності альтернативних кредитних джерел. У короткостроковій перспективі, згладити всі фінансові складності України може та ж Москва, виділивши Києву 15 млрд дол. У той же час, потужним компенсаційним джерелом бюджетних проблем стануть країни Середнього і Близького Сходу, зацікавлені у розвитку інвестиційних програм в реальних секторах української економіки.