ua en ru

Патріарх Філарет закликав Константинополь дати оцінку брехні глави РПЦ Кирила про Україну

Предстоятель Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату (КП) Філарет закликав Константинополь дати оцінку брехні глави Російської православної церкви (РПЦ) про Україну.

Предстоятель Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату (КП) Філарет закликав Константинополь дати оцінку брехні глави Російської православної церкви (РПЦ) про Україну. Про це йдеться у листі Філарета до Вселенського Патріарха Варфоломія, передає Релігійно-інформаційна служба України.

"Вперше з часів правління нацистського фюрера Гітлера ми зіткнулися з надзвичайним за рівнем цинізмом і неправди масованої пропаганди проти України. З її допомогою через практично всі засоби масової інформації Росія намагається переконати світ у справедливості своїх дій", - йдеться в документі.

"Саме як частина і плід цієї пропаганди необхідно розглядати і лист до Вас Московського патріарха Кирила, в якому він описує події на Донбасі як громадянську війну і релігійне протистояння", - додав патріарх Філарет.

Глава УПЦ КП дав історичну довідку, пояснюючи, які події передували кровопролиття на Донбасі.

"Насправді ж події на Донбасі є наслідком збройної агресії Росії проти України. Керівники так званих народних республік, найманці, зброю, фінансування, інформаційна підтримка - все це йде з Росії через захоплену ділянку кордону. Ні в якому іншому місці України, крім тих, де діють російські найманці, немає ні збройних конфліктів, ні інших форм протистояння, характерних для громадських та релігійних війн", - зауважив Предстоятель УПЦ КП.

За його словами, в українському війську служать представники усіх конфесій і національностей, які живуть в Україні. Тому твердження патріарха Кирила, що озброєні "уніати і схизматики" борються на Донбасі "проти Московського Патріархату - також відверта і цинічна брехня".

"На жаль, не поодинокі факти, коли в храмах Московського патріархату чи інших церковних приміщеннях були виявлені склади зброї, виявлялося сприяння терористам проживання та харчування, виражалася моральна підтримка їх злочинної діяльності через особливе публічне благословення на боротьбу проти України. Останнім часом виявилися також факти використання терористами для безпечної втечі священицького одягу та документів, які, за нашими даними, видає одна з єпархій Московського патріархату на Донбасі", - зазначив він.

"Все це дає підстави українським військовослужбовцям особливо уважно ставитися до переміщень священиків, які можуть виявитися на ділі переодягненими терористами або їх посібниками. Свідчу, що в зв'язку з цим і наші священнослужителі стикаються з незручностями з боку українських військовослужбовців, до чого ми ставимося з розумінням", - пояснив він.

"Від імені наших єпископів, духовенства і віруючих звертаюся до Вас з проханням гідно оцінити і відкинути брехня, яку поширює Московський патріарх Кирило. Ми просимо молитися про мир в Україні та про звільнення нашої держави від зовнішньої агресії. Сподіваюся, що Ви не дасте втягнути Православну Церкву в кампанію надзвичайного брехні, яку російська влада, в тому числі з допомогою Патріарха Кирила, проводить проти України", - підкреслив Філарет.

Нагадаємо, 14 серпня на офіційному сайті Московської патріархії з'явився лист Патріарха РПЦ до Предстоятелів Православних Церков, в якому він звинуватив "розкольників" і "уніатів" у знищенні "канонічного" православ'я в Донецькій і Луганській областях. На наступний день це лист з невідомих причин зникла зі всіх сайтів, підконтрольних Московської патріархії.