ua en ru

Паспортизація риби дозволить Україні вийти на європейські ринки рибопродукції, - голова Держрибагентства

Запровадження сертифікату походження риби та рибопродукції дозволить Україні вийти на європейські ринки рибної продукції, вважає голова Державного агентства рибного господарства України (Держрибагентства) Віктор Дроник.

"Запровадження такого сертифікату дуже важливе для наближення українського законодавства у сфері рибного господарства і промислу до європейських стандартів. Без нього ми не матимо жодних шансів на експорт нашої рибної продукції на європейські ринки", - відзначив Дроник.

За його словами, нормативний акт про запровадження такого сертифікату вже проходить юридичну оцінку в Міністерстві юстиції.

"Після введення в дію норми про необхідність сертифікату цей документ видаватиметься суб'єктам промислового вилову риби. В ньому будуть зазначатися всі дані про суб'єкта господарської діяльності (аж до номера судна, що здійснює вилов), назва водоймища, де був проведений вилов, кількість виловленої риби, дата вилову та інше", - зазначив голова Держрибагентства.

У відомстві повідомляють, що паспортизацію риби потрібно ввести для того, щоб протидіяти пограбуванню водойм, збуту незаконно виловленої риби та вивести з тіні непідзвітний вилов риболовних підприємств.

"З початку року рибоохоронними органами викрито 16 830 порушень правил продажу водних біоресурсів та затримано 344 654 кг риби, яка реалізовувалась незаконно", - повідомили в Держрибагентстві.