ua en ru

ПАРЕ сподівається, що президентські вибори в Україні пройдуть без фальсифікацій.

Моніторинговий комітет ПАРЕ сподівається, що президентські вибори в Україні пройдуть без фальсифікацій. Про це на прес-конференції заявила доповідач моніторингового комітету ПАРЕ Ренате Вольвенд, передає кореспондент РБК-Україна.

Вона наголосила, що для проведення демократичних, прозорих чесних виборів в Україні необхідно покращити законодавчу базу. Вона висловила занепокоєння тим, що Україна до сьогодні не розпочала роботу над єдиним виборчим кодексом, і тим, що парламент України не прийняв поправки до закону про вибори Президента України. Крім того, на думку Р.Вольвенд, можливою підставою для фальсифікацій результатів виборів є можливість внесення виборців до списків безпосередньо в день виборів Президента України.
Також доповідач моніторингового комітету наголосила на необхідності прийняття парламентом Кримінально-процесуального кодексу України. "Я очікую, що уряд надішле до парламенту проект кодексу. Ми будемо просити, щоб парламент швидше розглянув його в першому читанні", - сказала вона.
Також Р.Вольвенд висловила занепокоєність з приводу подання до Конституційного суду України пакету антикорупційних законів, який парламент прийняв влітку цього року, а також станом фінансуванні судів і суддів. "Я сподіваюсь, що, якщо протягом наступних днів будуть прийняті необхідні поправки, то вибори Президента пройдуть демократично, але я думаю, що вкрай необхідна здорова законодавча база для того, щоб з одного боку дати зрозуміти виборцям як себе поводити, а з іншого боку, для того, щоб дати можливість нормально працювати членам виборчих комісій... Всі ми сподіваємось, що на цих виборах фальсифікацій не буде", - зазначила Р.Вольвенд.
Вона також додала, що моніторинговий комітет ПАРЕ розраховує обговорити підписання "дорожньої карти" України щодо невиконаних зобов'язань перед ПАРЕ після президентських виборів.
Наступний візит доповідача моніторингового комітету ПАРЕ Р.Вольвенд відбудеться в січні 2010 р. в ході президентських виборів в Україні.