ua en ru

ПАРЄ радить Україні знизити виборчий поріг на виборах у ВР і дозволити блоки

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) може рекомендувати Україні знизити виборчий поріг на виборах у Верховну Раду (ВР) і дозволити брати участь у виборах блоків партій. Про це йдеться в проекті резолюції ПАРЄ.
"ПАРЄ стурбована тим, що підвищення порогу на пропорційні вибори до 5%, в поєднанні з забороною партіям формувати виборчі блоки для участі у виборах, може негативно позначитися на можливості нових або невеликих партій пройти в парламент. Асамблея стурбована тим, що ці положення можуть знизити плюралізм і збільшити поляризацію в новому парламенті. ПАРЄ рекомендує знизити пороги і зняти заборону на виборчі блоки напередодні наступних парламентських виборів", - говориться в документі.
У проекті резолюції також наголошується постійне включення до закону про вибори положення, що обмежує право балотуватися засудженим, незалежно від тяжкості вчиненого злочину. Згідно з документом, ПАРЄ може звернутися з проханням негайно ухвалити конституційні поправки, які б дозволили видалити подібні положення виборчого законодавства.
У документі також міститься заклик до влади України повністю виконати рекомендації Групи держав проти корупції (GRECO) відносно фінансування політичних партій.
Нагадаємо, раніше сьогодні глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив, що главу ПАРЄ Жан-Клод Міньйона в Україні найбільше цікавить підготовка до виборів і виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).