ua en ru

У ПАРЄ засудили вирок Сенцову і Кольченко

У ПАРЄ засудили вирок Сенцову і Кольченко Фото: Анн Брассер

Рішення суду суперечить резолюції 2063, прийнятої асамблеєю

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер висловила жаль щодо вироку громадянам України Олегу Сенцову і Олександру Кольченко, які були засуджені до 20 і 10 років колонії відповідно. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації.

"Винесення вироків Олегу Сенцову і Олександр Кольченко за звинуваченням у тероризмі, відповідно до 20 і 10 років позбавлення волі, видається явно надмірним і викликає стурбованість щодо дотримання стандартів Європейської конвенції з прав людини, особливо в контексті погіршення ситуації з правами людини в Криму після його анексії Російською Федерацією", - зазначила Брассер.

Крім того, в заяві повідомляється, що рішення суду суперечить резолюції 2063, прийнятої асамблеєю.

"У резолюції 2063 асамблея закликала російську владу скасувати незаконну анексію Криму, а також звільнити всіх полонених, зокрема, мирних жителів. Сьогоднішнє рішення суду знаходиться у явному протиріччі з цими вимогами. Тому я знову настійно закликаю російські влади виконувати свої зобов'язання як держави-члена Ради Європи і звільнити всіх осіб, незаконно затриманих після анексії Криму", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, посол США в Україні Джеффрі Пайетт засудив і назвав "ганебним" вирок російського суду Сенцову і Кольченко.