ua en ru

ПАРЄ охарактеризувала довибори в Раду як спокійні і впорядковані

Делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка за запрошенням української влади, була присутня в Україні під час повторних парламентських виборів 15 грудня 2013 р., зазначила, що вибори пройшли спокійно на виборчих дільницях, які вона відвідала. Про це повідомила прес-служба ПАРЄ.

Делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка за запрошенням української влади, була присутня в Україні під час повторних парламентських виборів 15 грудня 2013 р., зазначила, що вибори пройшли спокійно на виборчих дільницях, які вона відвідала. Про це повідомила прес-служба ПАРЄ.

Делегація також зазначила впорядкований хід виборів протягом дня. Однак після закриття виборчих дільниць з'явилися повідомлення різних спостерігачів про випадки порушень.

В ході візиту делегація зустрілася з головою Верховної ради України, лідерами і представниками парламентських фракцій, головою та членами Центральної Виборчої комісії, а також представниками громадянського суспільства.

Співрозмовники поінформували делегацію ПАРЄ про зловживання адміністративними ресурсами, підвищення ролі фінансових ресурсів і значній кількості так званих "технічних кандидатів", які не мають ніякого реального наміру стати депутатами.

"Делегація ПАРЄ зазначила, що після парламентських виборів, які проходили 28 жовтня 2012 р., вона вже висловила свою стурбованість у зв'язку з "серйозних проблем, які відзначені на виборах: використання адміністративного ресурсу та наявність так званих "технічних" кандидатів і політичних партій", - йдеться в повідомленні.

У ПАРЄ зазначають, що ці явища підривають довіру виборців до виборчого процесу.

Що стосується виборчого законодавства, як йдеться у повідомленні, делегація ПАРЄ вітає поліпшення виборчого законодавства, зміни до якого Верховна Рада України прийняла в листопаді 2013 р. ПАРЄ закликає владу України продовжити цю роботу у тісній співпраці з Венеціанською комісією, з тим, щоб остаточно прийняти єдиний кодекс, перед черговими виборами, рекомендованих Асамблеєю в її Резолюції 1862 р. (2012), а також Венеціанською комісією в своїх думках в 2013 р.

"Делегація ПАРЄ закликає владу України посилити співпрацю з Радою Європи, Групою держав проти корупції (ГРЕКО) з метою забезпечення більшої прозорості фінансування виборчих кампаній для забезпечення функціонування незалежного механізму нагляду фінансування політичних партій та виборчих кампаній", - йдеться в повідомленні.

Делегація також зазначила, компетентної роботу ЦВК в організацію виборів у відносно короткі терміни.

"Делегація шкодує про те, що веб-камери, встановлені на всіх виборчих дільницях для спостереження за процесом голосування на 28 жовтня 2012 р. не були повторно використані для посилення прозорості повторних виборів", - йдеться в повідомленні.

"Делегація ПАРЄ хотіла б подякувати Верховної Ради України та ЦВК України за відмінну співпрацю в ході візиту делегації Парламентської Асамблеї", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що раніше співдоповідачі ПАРЄ закликали ВР прийняти схвалені Венеціанською комісією поправки, спрямовані на зміцнення судової влади. Доповідачі ПАРЄ по дослідженню ситуації в Україні Майліс Репс та Марієтта де Пурбе-Лундін закликали до якнайшвидшого прийняття конституційних поправок для зміцнення незалежності судової влади, схвалених Венеціанською комісією. Вони підкреслили, що старі рекомендації Парламентської асамблеї включають в себе конституційні зміни, які необхідні для зміцнення незалежності судової влади.