ua en ru

ПАРЄ може вдатися до санкцій щодо України за відсутності прогресу, - Майліс Репс

Швидше за все, на січневій сесії не будуть прийняті крайні заходи впливу на Україну, однак через півроку ситуація може змінитися. Таку думку висловила співдоповідачка Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Майліс Репс, передає «Комерсант Україна».

«Все це можливо, хоча ми щиро сподіваємося, що Україна не зайде так далеко. Швидше за все, на січневій сесії не будуть прийняті крайні заходи впливу на Україну. Зміниться мова резолюції, її тональність. Що стосується негативного сценарію, то побоювання пов'язані, перш за все, з наближенням виборів до парламенту. Якщо виборче законодавство буде використано певним чином, то у вашої країни виникнуть дійсно серйозні проблеми. Саме тому ми приділяємо особливу увагу питанню роботи над законом про вибори. Ще один варіант - якщо продовжиться політично мотивоване використання кримінального законодавства, якщо до нас надходитиме все більше доказів того, що судова система не є незалежною. А такі сигнали ми, на жаль, вже отримуємо... Отже, у січні буде лише інший тон звіту по Україні, але через півроку ситуація може змінитися», - вважає вона.

За її словами гуманізація Кримінального кодексу не зніме більшість претензій міжнародного співтовариства до України. «Якщо скласти список того, що слід зробити українській владі, він займе кілька сторінок, так що один закон не вирішить всіх проблем. Наприклад, ми провели інтенсивні переговори з вашим міністром внутрішніх справ, обговоривши безліч тем: жорстокість міліції, проблеми, пов'язані з досудовим позбавленням волі, необхідність поліпшити захист прав людини і так далі. Декриміналізація статей кодексу - це дуже важливе питання для політичних контактів на вищому рівні і дуже чутливий для ЄС, але далеко не єдиний. Хоча декриміналізація дозволить зняти частину питань, оскільки кілька справ стосовно колишніх членів уряду грунтуються саме на статтях 364 і 365 УК», - заявила Репс.

Представник ПАРЄ також зазначила, що кілька місяців тому в Україні відбувалося безліч позитивних процесів і існувала можливість, що моніторинг ПАРЄ буде знято в 2011 р., або як максимум в січня 2012 р.

«Навіть кілька місяців тому, до судових процесів щодо колишніх високопоставлених політиків, в Україні відбувалося безліч позитивних процесів. Країна почала чіткий рух до Європи, непогано просувалися переговори з ЄС. Було багато сигналів про те, що проводяться саме ті реформи, про які ми просили, Київ направив багато законопроектів до Венеціанської комісії. У ті дні у нас була надія: Україна дійсно просувається вперед. Не все було ідеально, існувала стурбованість з приводу діяльності неурядових організацій, свободи ЗМІ, але загальне враження було позитивним. Але потім, особливо в останні два місяці, процес застопорився», - сказала вона.