ua en ru

Партії відзвітували про використання своїх виборчих фондів: найдешевший голос у "Свободи"

У Центрвиборчкомі вчора завершили приймати звіти про використання виборчих фондів партіями-учасницями виборів. Як з'ясувалося, деякі партії, присутні в списку, зовсім не вели агітацію. З політичних сил, які пройшли 5% бар'єр, першої про витрати відзвітувала "Свобода", що зібрала на кампанію 23,2 млн грн і яка витратила все до копійки. Про це пише видання "Комерсант-Україна", у розпорядженні якого виявилися деякі звіти.

Чинний закон про вибори народних депутатів зобов'язує партії-учасниці після завершення виборчої кампанії подати до Центрвиборчкому інформацію про витрачання свого виборчого фонду. Вчора в апараті ЦВК заявили виданню, що завершили прийом документів від усых 22 суб'єктів, зареєстрованих у загальнодержавному багатомандатному окрузі. "Багато подали звіти в останній момент, так що обробка ще не завершена", - уточнив співрозмовник видання.

У розпорядженні видання опинилися консолідовані звіти дев'яти партій, у тому числі однієї, що подолала 5% виборчий бар'єр - Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ця партія залучила у свій виборчий фонд рівно 23 млн 200 тис. грн і витратила все до копійки.

"На рекламу, як правило, витрачаються круглі суми, і ми змушені були підтягувати фонд під вартість кампанії. Гроші в наш фонд надходили з двох джерел - їх склали пожертвування громадян і цільові перерахування з партійної каси. Тому коли побачили, що зібраних коштів не вистачає, перерахували відсутню суму з рахунку партії",- розповів член політради "Свободи" Юрій Сиротюк, який підписав подану до ЦВК відомість.

Докладні дані партійних витрат "Свободи" дозволяють припустити, що партія коректувала звітність, домагаючись рівної підсумкової цифри - витрати по окремих статтях не були округлені. Зокрема, на "використання ЗМІ" - саму витратну статтю - партія витратила 17 млн 390 тис. 446 грн 64 коп.

Враховуючи, що за підсумками підрахунку голосів партія "Свобода" здобула підтримку 2 млн 129 тис. 933 виборців, вартість одного голосу склала лише 10 грн 89 коп. З таким показником "Свобода" за підсумками парламентських виборів 2012 р. може стати найбільш економною серед всіх політичних сил, які пройшли 5% виборчий бар'єр. Зайнявша перше місце Партія регіонів, за експертною оцінкою голови Асоціації зовнішньої реклами Артема Біденка, витратила на кампанію близько $850 млн, що становить понад 1 тис. 100 грн в перерахунку на один голос. Втім, офіційно партії найчастіше декларують набагато менші витрати; даних, які Партія регіонів надала ЦВК, видання поки не має.

Примітно, що інші учасники виборів, звіти яких є в розпорядженні видання, показали суми з точністю до копійок. Наприклад, партія "Собор", яка зійшла з гонки, витратила на рекламу в ЗМІ 34 тис. 805 грн 56 коп. При цьому жодному з учасників передвиборної гонки, витративших гроші на рекламу, не вдалося звести витрати до рівної сумі так, як це зробила "Свобода".

Досить недорогу кампанію задекларувала Радикальна партія Олега Ляшка, що отримала восьме місце і результат в 1,08%. Його партія відзвітувала про витрачання трохи менше 6 млн грн, що становить майже 27 грн за голос. Але найбільш економною виявилася партія "Україна майбутнього". Ця політична сила не витратила на агітацію ні копійки і навіть не починала наповнювати свій передвиборний фонд, однак зуміла зайняти 15-е місце з 21, набравши 0,18%, або 37 тис. 909 голосів виборців.

Із загальної тенденції випадає також партія "Нова політика" (18-е місце, 0,1% голосів). У той час як всі партії намагалися максимально витратити свій виборчий фонд, часто не залишаючи в ньому ні копійки, ця політична сила виявила завидну економність. Партійцям не вдалося освоїти досить великий, як для отриманого результату, сумарний бюджет в 497 тис. грн, і за підсумками кампанії на рахунках виборчого фонду залишилося майже 76 тис. грн.

Як відомо, останнє, 21-е місце на минулих виборах зайняла Ліберальна партія, що набрала 0,07% голосів. Між тим партійці запевнили ЦВК, що вели агітацію і витратили на неї всі 232 тис. 392 грн, зібрані у виборчий фонд.

Читайте також: Хроніки фальсифікацій: Говорять цифри