ua en ru

Парламентська коаліція закладає міну під загальний термін каденцій нинішнього Президента України, - М.Оніщук

Народні депутати, які підписали конституційне подання та звернулися до Конституційного суду України (КСУ) щодо визнання неконституційності закону №2222, заклали міну під загальний термін повноважень нинішнього Президента України. Таку думку висловив президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

За його словами, у випадку ухвалення рішення КСУ щодо визнання неконституційності закону №2222 від 8 грудня 2004 р., в Україні може виникнути конституційний колапс. «Оскільки з моменту оголошення рішення КСУ щодо неконституційності закону №2222, Верховна Рада втратить ряд повноважень, визначених Конституцією, які були набуті ВР відповідно до цього закону», - наголосив М.Оніщук. Зокрема, мова йде про право формувати уряд.

«Подібна річ може трапитися із повноваженнями діючого Президента. Оскільки він не зможе набути, а відповідно - і здійснювати ті повноваження, які на момент його обрання Президентом за чинною Конституцією, у нього відсутні. Іншими словами, мандат від народу на здійснення яких, ним не був отриманий, - зауважив юрист. - Це означає, що неминучим є проведення дочасних парламентських та президентських виборів з метою набуття ВР та Президентом повноважень за Конституцією 1996 р. В свою чергу, це обмежить загальний строк можливих каденцій нинішнього Президента», - пояснив екс-міністр юстиції.