ua en ru

Парламент закріпив за патронатними вихователями право на пенсійне страхування

Парламент закріпив за патронатними вихователями право на пенсійне страхування Фото: засідання Ради

Законопроект прийняли за основу та в цілому

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому проект закону №4997 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з введенням патронату над дитиною". Документ підтримав з другого разу 231 парламентарій (спочатку 224), передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, що спочатку 227 нардепів підтримали проект закону за основу.

"Проект акта розроблено з метою усунення суперечностей між нормами сімейного та трудового законодавства в частині надання послуг сімейного патронату, а також законодавчого закріплення соціальних гарантій для патронатних вихователів, закріплення за ними права на пенсійне страхування", - сказано в пояснювальній записці.

Так, послуга патронату над дитиною передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в спеціально підготовленій сім'ї патронатного вихователя як альтернативу його пристрою до інтернатного закладу.

Закон передбачає внесення змін до Сімейного кодексу України - виключення абзацу другого частини сьомої статті 252, яким визначено, що патронатний вихователь зараховується на роботу за трудовим договором у бюджетній установі соціального захисту населення місцевою державною адміністрацією або місцевою радою.

Підкреслюється, що такі зміни дозволять усунути, з одного боку, ризики подвійного фінансування послуг сімейного патронату (за рахунок місцевого та державного бюджету), з іншого - концептуальні неув'язки з окремими нормами трудового законодавства. Разом з тим ці зміни зумовлюють створення законодавчих підстав для пенсійного страхування патронатних вихователів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР планує спростити механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів.