ua en ru

ВРУ планує спростити механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів

ВРУ планує спростити механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів Фото: ВРУ спростить механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів

За документ проголосували 244 парламентарія

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4928 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання". За документ проголосували 244 парламентарія, передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроектом пропонується спростити механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів шляхом спрощення судового захисту прав одержувача аліментів, обліку прихованих доходів платника аліментів при визначенні розміру аліментів.

Також документом передбачається скоротити строк розгляду судом таких справ, спростити судову захист прав одержувача аліментів, перенести тягар доказування на платника аліментів.

Проектом визначається правовий режим аліментів, як власності дитини.

Відповідно до законопроекту, судом будуть враховуватися витрати платника аліментів, за якими останнім не доведено джерело походження коштів для їх фінансування, при визначенні розміру аліментів.

Крім того, документом встановлюється стягнення аліментів у наказному провадженні на вимогу стягувача аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку при визначенні розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимога про індексацію аліментів, присуджених у фіксованій грошовій сумі.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав зміни до Сімейного кодексу України щодо обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав.