ua en ru

Парламент ввів відкриті торги для закупівлі послуг з енергозбереження

Парламент ввів відкриті торги для закупівлі послуг з енергозбереження Фото: Верховна Рада

Документом уточнюються особливості проведення процедур закупівлі енергосервісу

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №4549 "Про внесення змін у закон "Про введення нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної энергомодернизації" (щодо механізму закупівлі енергосервісу)". За документ проголосували 228 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Документом передбачається привести термінологію у відповідність до закону "Про публічні закупівлі". Актом уточнюються особливості проведення процедур закупівлі енергосервісу", - йдеться в повідомленні.

Законопроектом також запроваджується можливість використання процедури відкритих торгів та переговорної процедури закупівлі, встановлюються вимоги щодо оголошення про проведення процедури закупівлі енергосервісу і тендерної документації, встановлюються особливості розгляду та оцінки тендерних пропозицій і додаткові підстави для скасування торгів

Проектом також передбачається уточнити положення про застосування показника ефективності енергосервісного договору в якості критерію визначення переможця за процедурою відкритих торгів або переговорної процедури закупівлі. Уточнюються і збільшуються також терміни погодження (затвердження) істотних умов енергосервісного договору.

Крім того, документом вводяться нові гарантії для інвесторів. Законом визначено поняття об'єкта енергосервісу, що дозволяє здійснювати процедуру закупівлі енергосервісу відразу для декількох будівель. При цьому скасовується верхня межа розміру щорічних платежів виконавцю енергосервісу за договором енергосервісні.

Згідно до закону, надається можливість укладати енергосервісні договори строком до 15 років, що відповідає середньому терміну окупності таких проектів. Регулюються терміни ув'язнення энергосервисного договору і терміни узгодження істотних умов договору енергосервісу.

Варто відзначити, що енергосервіс - це послуги з енергозбереження та енергоефективності. Це новий, але актуальний ринок надання різних послуг в частині енергозбереження.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада підтримала раніше ветований законопроект №3081-д "Про державну підтримку кінематографії в Україні" з пропозиціями президента України Петра Порошенка.