ua en ru

Парламент вніс зміни до Бюджетного кодексу щодо підготовки бюджету-2017

Парламент вніс зміни до Бюджетного кодексу щодо підготовки бюджету-2017 Фото: ВР внесла зміни до Бюджетного кодексу щодо підготовки бюджету-2017

Рада підтримала в другому читанні законопроект №5131, розроблений з метою врегулювання підготовки бюджету-2017

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №5131 "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)", який розроблений з метою врегулювання питань, пов'язаних з підготовкою проекту державного бюджету України на 2017 рік. За документ проголосували 244 парламентарі, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законом передбачається державний фонд регіонального розвитку як в загальному, так і в спеціальному фонді держбюджету.

Пропонується врегулювати передачу фінансового забезпечення видаткових повноважень з місцевих бюджетів на:

- Утримання загальноосвітніх навчальних закладів (крім витрат на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників, які будуть здійснюватися за рахунок освітньої субвенції)

- Оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної і/або комунальної власності (з обласних бюджетів, бюджетів міст - обласних центрів та бюджету Києва) при цьому витрати на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників ПТУ закладів державної і комунальної власності в частині забезпечення витрат на отримання повної загальної середньої здійснювати за рахунок освітньої субвенції;

- Оплату комунальних послуг та енергоносіїв установ охорони здоров'я;

- Встановити, що до витрат місцевих бюджетів належать видатки на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг та здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Фінансування дошкільних навчальних закладів

Згідно з проектом, продовжується на 2017 рік дія норми про надання права здійснювати утримання дошкільних навчальних закладів та закладів культури з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення. Також переноситься на 1 січня 2018 року набуття чинності норми про передачу видаткових повноважень місцевих бюджетів щодо фінансового забезпечення підготовки фахівців в державних вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації з метою завершення реформування мережі дошкільних установ, яка заснована законом "Про вищу освіту".

Законом передбачається встановити, що граничний термін затвердження місцевих бюджетів - 25 грудня року, що передує плановому.

Бюджет об'єднаних територіальних громад

Документом також регулюються питання застосування особливостей формування бюджетів об'єднаних територіальних громад, визначених частиною четвертою статті 67 Кодексу, до бюджетів громад, в яких перші місцеві вибори пройдуть в грудні 2016 року і до 1 травня 2017 року.

Крім того, законопроектом пропонується тимчасово встановити, що Донецька і Луганська обласні між цивільними та військовими адміністрації погоджують подання органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, на повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, відповідно (п.241 Прикінцевих та перехідних положень).

Нагадаємо, депутат Верховної Ради від фракції "Блок Петра Порошенка", заступник голови бюджетного комітету Ради Віктор Кривенко заявив, що щодо державного бюджету на 2017 рік залишається багато невирішених питань і навряд чи він буде прийнятий сьогодні.