ua en ru

Парламент у глухому куті: Опозиція не хоче приймати закони, а більшість не може

Парламент до кінця сесії повинен вирішити ще кілька важливих питань, у тому числі про вибори і необхідних для продовження роботи з євроінтеграції. У той же час, євроінтеграційних законопроектів на порядку денному Ради немає, а у депутатів Балоги і Домбровського забрали мандати. 

Парламент до кінця сесії повинен вирішити ще кілька важливих питань, у тому числі про вибори і необхідних для продовження роботи з євроінтеграції. У той же час, євроінтеграційних законопроектів на порядку денному Ради немає, а у депутатів Балоги і Домбровського забрали мандати. Як заявив нардеп від "Батьківщини" Анатолій Гриценко, завтра Рада може розглянути питання про вибори в Києві, а Нестор Шуфрич від ПР заявив, що його політсила закликала Раду призначити вибори в проблемних округах.

На порядку денному ще кілька євроінтеграційних законопроектів. Наприкінці тижня депутати йдуть у відпустку, але на порядку поки таких законопроектів немає. Президент України Віктор Янукович завялял, що сподівається на те, що Рада прийме більшість необхідних законів на цьому пленарному тижні, а глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський побоюється, що український парламент не встигне прийняти законопроекти, необхідні для переходу до другої фази виконання плану дій з лібералізації візового режиму з Євросоюзом, до саміту у Вільнюсі.

У світлі цього Верховна Рада весь тиждень працює в посиленому режимі. Вечірні засідання проблем до розгляду всього порядку денного, а сьогодні, в середу, коли Рада працює тільки вранці також було проведено вечірнє засідання. Втім, особливої ​​продуктивністю вона не відзначилося. Опозиція провалила голосування по двох поставновленіям щодо рекомендацій парламентських слухань щодо виконання судових рішень в Україні. Не прийняли також рішення за рекомендаціями парламентсікх слухань щодо оздоровлення дітей. Після цього на вимогу опозиції Рада пішла на перерву.

Під час перерви політики, по всій видимості, ні до чого не домовилися, бо спікер закрив вечірнє засідання, незважаючи на те, що опозиція голосно висловлювала бажання працювати далі. Интерестно, що працювати в даному випадку не означає займатися законотворчою діяльністю.

Опозиція перестала голосувати після того як з трибуни парламенту депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв заявив про домовленості "Батьківщини", "Свободи" і "Удару" не брати участі в голосуваннях, поки не будуть відновлені в правах Павло Балога та Олександр Домбровський.

Сьогодні вранці спікер ВР Володимир Рибак доручив анулювати картки для голосування Балоги і Домбровського, після того, як апеляційний суд підтвердив рішення суду нижньої інстанції про необхідність забрати посвідчення у цих депутатів.

Можливо, таким чином, розігрується багатоходова комбінація, в результаті якої опозиція заблокувала б роботу парламенту і нібито зірвала розгляд євроінтеграційних законопроектів, яких у порядку денному парламенту немає. Рада повинна прийняти всього п'ять таких законів, проте за словами лідера парламентської фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, Кабінет міністрів вніс лише кілька документів.

Опозиція, ж замість блокування трибуни, вирішила піти на саботаж роботи Ради і наполягати на розгляді законів, необхідних для переходу до другої фази виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом, до саміту у Вільнюсі. У сформованій ситуації, як заявили в опозиції, за євроінтеграційні законопроекти депутати проголосують.