ua en ru

Парламент удосконалив процедуру видачі споживчих кредитів

Парламент удосконалив процедуру видачі споживчих кредитів Фото: ВРУ

За документ проголосували 247 парламентарів

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №2455 "Про споживче кредитування", яким удосконалюється процедура видачі споживчих кредитів. За документ проголосували 247 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Основною метою документа є створення механізму споживчого кредитування, при якому потенційний позичальник буде в обов'язковому порядку повідомлений про розмір ефективної процентної ставки і всіх додаткових платежів.

Так, передбачається встановити, що при виникненні прострочення по кредиту кошти, які будуть надходити в подальшому, будуть в першу чергу направлятися на погашення простроченої суми кредиту, потім на планове погашення тіла кредиту і лише після цього будуть оплачуватися нараховані пеня і штрафи.


Зазначимо, що станом на зараз основна сума боргу (тіло кредиту) сплачується у третю чергу, а штрафні санкції у другу, що призводить до того, що споживачі опиняються у ситуації, коли всі наявні кошти спрямовуються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування.

Також документом встановлюється обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. Таким чином, необхідність проведення такої оцінки буде не тільки вимогою нормативно-правових актів Національного банку України, а буде представляти собою законодавчу вимогу.

На думку авторів закону, введення такого обов'язку для небанківських фінустанов поставить всіх кредитодавців в рівні умови.

При цьому законом встановлюється, що в разі затримання споживачем сплати частини кредиту та/або відсотків щонайменше на один календарний місяць, а за споживчим кредитом, забезпеченим іпотекою, та за споживчим кредитом на придбання житла щонайменше-на три календарні місяці кредитор має право на вимогу повернення споживчого кредиту в повному обсязі, строк виплати якого ще не настав, якщо таке право передбачено договором.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада сьогодні розгляне законопроект про захист ошуканих вкладників.