ua en ru

Парламент спростив сертифікацію насіння

Парламент спростив сертифікацію насіння Фото: засідання Ради

Верховна Рада привела сертифікацію насіння до стандартів ЄС і СОТ

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект № 1460-1 "Про внесення змін до Закону України "Про насіння і садивний матеріал" (щодо гармонізації законодавства України з законодавством ЄС та СОТ). За відповідне рішення проголосували 234 нардепи.

Згідно із законом, передбачається внести зміни до законів України "Про насіння і садивний матеріал", "Про охорону прав на сорти рослин", "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності", якими забезпечується доступ вітчизняного насіння до світових ринків.

Як раніше відзначали в профільному комітеті, цим проектом закону, надається можливість отримання статусу еквівалентності сертифікації насіння з Європейського союзу, а також удосконалюється процедура реєстрації сортів рослин.

Запропонований механізм уникнення подвійної сертифікації (для насіння і садивного матеріалу, на які виданий сертифікат ОЕСD або сертифікат ІSТА) забезпечить доступ вітчизняних виробників насіння і садивного матеріалу до якісних світових ресурсів насінництва при ввезенні їх на територію України та зменшити адміністративне навантаження під час його оформлення.

Також законом спрощується ведення господарської діяльності у сфері насінництва та розсадництва шляхом зменшення вимог до документів, які подаються для реєстрації сорту, скорочуються терміни проведення експертизи заявки та видачі документів про права на сорт, уточнюється порядок проведення експертизи назви сорту та порядок оскарження рішень відповідних органів виконавчої влади.

Нагадаємо, Рада спростила оформлення документів на земельну ділянку з незареєстрованим будинком.