ua en ru

Парламент Словаччини схвалив розширення повноважень EFSF, тепер план ратифікований всіма країнами єврозони (доповнення)

Парламент Словаччини схвалив розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), передає Reuters. Тепер план розширення функцій EFSF ратифікований всіма 17 країнами єврозони і може набути чинності.
Раніше сьогодні стало відомо, що парламент Словаччини схвалив проведення дострокових парламентських виборів у березні 2012 р., виконавши ключову умову для ратифікації законопроекту про розширення повноважень EFSF.
Зазначимо, що законопроект в парламенті Словаччини був ратифікований лише з другого разу. Напередодні після тривалих дебатів ратифікація плану розширення повноважень EFSF була відхилена, в результаті чого правляча партія країни на чолі з прем'єр-міністром Іветою Радічовою отримала вотум недовіри. Невдача була викликана рішенням партії "Свобода і солідарність" (SaS), що входить в чотирьохпартійну правлячу коаліцію Словаччини, утриматися від голосування і зірвати схвалення законопроекту.
Пізніше стало відомо, що партії-учасниці правлячої коаліції Словаччини і лідер опозиції Роберт Фіко домовилися схвалити проект по розширенню повноважень EFSF при повторному голосуванні з цього питання.
В цілому можна сказати, що, за винятком Словаччини, ратифікація законопроекту по EFSF у всіх країнах єврозони пройшла досить гладко. Деяка напруженість спостерігалася у зв'язку з голосуванням з цього питання в парламенті ФРН.
Незважаючи на те, що ініціатива федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель у результаті отримала достатню підтримку в німецькому бундестазі, голосування можна назвати справжнім боєм за політичне виживання і викликом. Спостерігачі відзначали, що частина партнерів Меркель по коаліції можуть проголосувати проти розширення повноважень ESFS (німецькі платники податків вже втомилися протистояти ризикам і платити за невдачі периферійних країн єврозони), що змусить канцлера розраховувати на голоси опозиції (представників Соціал-демократичної партії Німеччини і "зелених") і завдасть серйозної шкоди її репутації.
До початку голосування в німецькому парламенті у експертів практично не було сумнівів у тому, що законопроект, узгоджений європейськими лідерами 21 липня, буде схвалений. Його схвалення у випадку розколу правлячої коаліції забезпечило б підтримка опозиції, хоча це було б "принизливо" для Меркель. "Це питання має вирішальне значення, адже мова йде не тільки про дуже великі гроші, але і про те, хто вирішує подальшу долю Німеччини (її участь або неучасть в програмі допомоги периферії єврозони) і німецьких платників податків, які зустрілися з істотними ризиками", - прокоментували ситуацію експерти.
21 липня 2011 року лідери країн єврозони домовилися дати EFSF право надавати попереджувальні кредитні лінії і викуповувати державні облігації.