ua en ru

Парламент "вирішить питання" з виборами мера Києва і до Київради у вересні, - нардеп від ПР

Парламент "вирішить питання" з виборами мера Києва і до Київради у вересні. Про це "Комерсант-Україна" повідомив народний депутат від Партії Регіонів Анатолій Близнюк.

"Бездіяльності Верховної Ради не було! Опозиція завжди шукає політичні посили і хоче представити себе борцями за щось, а ми нібито робимо все не так. Я думаю, що у вересні ми (народні депутати) зберемося і вирішимо питання з виборами і міської ради, і мера Києва", - заявив Близнюк.

Він також уточнив, що парламент призначить позачергові вибори. "Чергові ми призначити не можемо - КС сказав, що чергові вибори проводяться раз на п'ять років в один день", - резюмував депутат.

Водночас юристи партії "Удар" вже підготували позов до Вищого адміністративного суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради у питанні призначення виборів депутатів Київради і мера Києва. Учора в розпорядженні "Комерсант-Україна" опинилася копія відповідного адміністративного.

"Верховна Рада за наявності всіх законодавчих передумов не виконала свій конституційний обов'язок: не прийняла рішення про призначення виборів Київради та київського міського голови. Така бездіяльність противоправна і суперечить Конституції", - сказано в позовній заяві.

Читайте також: "Удар" подає позов до ВАСУ за фактом непризначення виборів мера і Київради

У позовній заяві наголошується, що бездіяльність ВР призвела до порушення прав територіальної громади "самостійно вирішувати питання місцевого значення", обирати і бути обраними. "Така бездіяльність не дає можливості кандидатам місцевої організації партії "Удар" безпосередньо брати участь у місцевих виборах - зокрема, висунути кандидата на посаду міського голови і депутатів міськради", - сказано в документі.

У партії "Удар" обіцяють направити позовну заяву до Вищого адмінсуду найближчим часом. "Ми зрозуміли, що звертатися до Верховної Ради просто так немає сенсу, тому вирішили піти правовим шляхом. Якщо суд встановить факт бездіяльності, наступним нашим кроком буде вимога призначити вибори - чергові або позачергові, це неважливо", - повідомив виданню голова фракції "Удар" у Київраді Андрій Странніков. Втім, за словами Страннікова, враховуючи рішення КС, який переніс чергові вибори в Києві на 2015 р., "мова буде йти, ймовірно, про позачергові вибори".

На думку експертів, позов партії "Удар" юридично обґрунтований, але не має перспективи в суді. "Я не вірю в перспективу, бо розумію, що є політична воля - не проводити вибори в Києві. Що стосується Київради, то ситуація там настільки заплутана, що владі варто прийняти політичне рішення і призначити позачергові вибори", - вважає президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський.