ua en ru

Парламент ухвалив важливий законопроект для завершення децентралізації, - Корнієнко

Парламент ухвалив важливий законопроект для завершення децентралізації, - Корнієнко Фото: Верховна рада (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Законопроект № 3651-д про реорганізацію громад і районів, який сьогодні підтримала Верховна рада, є вкрай важливим для успішного завершення децентралізації та безперебійної роботи місцевої влади у нових умовах.

Про це заявив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Як відомо, законопроект визначає порядок реорганізації районних державних адміністрацій та врегульовує питання правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад районів, ліквідованих Верховною радою. Правонаступником старого району є новий район, який згодом має передати майно громадам.

Документ окреслює питання про призначення виборів старост у територіальних громадах, території яких затверджені Кабінетом міністрів.

Крім того, він визначає особливості державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб публічного права в умовах зміни адміністративно-територіального устрою.

"Ми змінили адміністративно-територіальний устрій, створили нові райони, провели бюджетну децентралізацію, передали громадам гроші, повноваження та землі. Тепер наше завдання - зробити перехід від старої до нової адміністративної системи легітимним, законним та ефективним. Цей процес не повинен створювати правового хаосу в умовах коли старі райони ліквідуються, а нові створюються", - наголосив Олександр Корнієнко.

У "Слузі народу" визначили законопроект № 3651-д як терміновий. З ініціативи голови парламентської фракції Давида Арахамії Рада продовжила сьогоднішнє засідання до завершення розгляду документа.

Корнієнко пояснює: без ухвалення законопроекту органи місцевого самоврядування у новостворених громадах і районах фактично не могли почати роботу. Право розпоряджатися освітньою, медичною, культурною інфраструктурою залишилося б у районів, а всі ресурси перейшли б громадам.

Крім того, неможливо було б створити нові районні державні адміністрації в нових районах, додають в партії.

"На місцевих виборах в нових районах були обрані районні ради, котрі після завершення підрахунку голосів та винесення рішень територіальними виборчими комісіями набудуть своїх повноважень. Таким чином, новообрані органи місцевого самоврядування нарешті зможуть повноцінно працювати", - розповів Олександр Корнієнко.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін називає законопроект останнім кроком, потрібним для формування дієздатного місцевого самоврядування.

"Громади, які змінили свою територію або об’єдналися вперше і вперше пройшли місцеві вибори, без ухвалення законопроекту не змогли б запустити процедуру правонаступництва майна, кадрів. Не змогли б сформувати бюджет на наступний рік. По суті, взагалі не змогли б працювати", - пояснює Безгін.

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори, де громадяни обрали своїх представників до органів влади місцевого рівня.

Найбільшу кількість мандатів серед усіх політичних сил отримала "Слуга народу". За даними паралельного підрахунку 90-95% голосів, загалом по країні партія має близько 6 100 депутатів місцевих рад і 223 голови і перемагає на місцевих виборах.

15 листопада в низці українських міст відбувся другий тур виборів. В решті міст голосування пройде 22 та 29 листопада.

За крісло міського голови від "Слуги народу" в другому турі змагатимуться Віктор Щадей в Ужгороді, Сергій Іващенко в Полтаві, а також Руслан Олійник у Нікополі та Дмитро Шевчик у Кривому Розі.