ua en ru

ВР прийняла закон про реорганізацію громад і районів: що зміниться

ВР прийняла закон про реорганізацію громад і районів: що зміниться Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада остаточно схвалила закон про реорганізацію громад і районів. У Кабінеті міністрів пояснили, які зміни відбудуться після ухвалення документу.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, передає урядовий портал.

Він звернув увагу, що після того, як в Україні було сформовано нову адміністративно-територіальну основу для діяльності органів влади та проведено місцеві вибори, постало питання термінового забезпечення дієздатності органів місцевого самоврядування та райдержадміністрації у нових громадах і районах.

"Прийняття цього законопроекту дозволить місцевій владі повноправно управляти фінансами, землею, ресурсами, вирішувати нагальні питання життєдіяльності громад", - заявив міністр.

Варто підкреслити, в ході розгляду документа в сесійній залі нардепи підтримали дві правки, спочатку не враховані комітетом. Вони передбачають, що якщо посада міністра вакантна, то Кабмін повинен в обов'язковому порядку подати в парламент протягом 30 днів кандидатуру міністра. При цьому в цей період повноваження виконуючого обов'язки очільника міністерства обмежені.

Нагадаємо, нардепи схвалили цей проект закону у другому читанні у ході сьогоднішнього засідання, за нього проголосував 301 нардеп.

Як писало РБК-Україна, на початку листопада Рада прийняла даний проект закону за основу.

Так, в Україні з'являться нові райони: раніше парламент ухвалив за основу і в цілому відповідну постанову Кабінету міністрів.