ua en ru

Парламент планує унормувати процедури по складанню Бюджетної декларації

Парламент планує унормувати процедури по складанню Бюджетної декларації Фото: парламент (РБК-Україна)

Пропонується уповноважити Кабмін на розробку та схвалення Бюджетної декларації не пізніше 1 червня року, що передує плановому

Парламент підтримав за основу законопроект №8043 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування", передає кореспондент РБК-Україна.

За законопроект проголосовал 231 нардепа.

Проектом, зокрема, пропонується унормувати процедури, пов’язаних із складанням Бюджетної декларації, її схваленням Кабінетом Міністрів України та прийняттям рішення щодо Бюджетної декларації Верховною Радою України.

Проектом закону вносяться зміни до Регламенту ВР, яким передбачається установити строк прийняття Радою рішення щодо Бюджетної декларації (не пізніше 30 червня року, що передує плановому) як основного стратегічного документа бюджетної політики на середньостроковий період, яка схвалюватиметься Кабінетом міністрів України не пізніше 1 червня року, що передує плановому.

Проектом передбачається запровадження звітування про цілі та показники їх досягнення під час розгляду Бюджетної декларації у ВР.

Проектом також пропонується встановити повноваження Кабінету міністрів України щодо розроблення та схвалення Бюджетної декларації не пізніше 1 червня року, що передує плановому, і подання до парламенту у п’ятиденний строк після схвалення.

У пояснювальній записці підкреслюється, що прийняття проекту дасть можливість:

  • визначити повноваження Кабміну, Ради в процесі середньострокового бюджетного планування і, таким чином, забезпечити послідовність бюджетної політики та бюджетну дисципліну;
  • узгодити підходи законодавчої та виконавчої гілок влади у визначенні бюджетної політики на середньострокову перспективу;
  • підвищити відповідальність учасників бюджетного процесу за прийняті рішення.

Нагадаємо, ВР підтримала за основу в першому читанні проект закону №8044 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)", за документ проголосували 245 нардепів.

Як писало РБК-Україна раніше, наприкінці січня Кабмін схвалив законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, який передбачає запровадження середньострокового бюджетного планування на постійній основі. Однак у березні Рада відхилила законопроект про введення середньострокового бюджетного планування.