ua en ru

Парламент відкрив доступ до результатів клінічних випробувань ліків

Парламент відкрив доступ до результатів клінічних випробувань ліків Фото: парламент (РБК-Україна)

За документ проголосували 247 парламентарів.

Верховна рада України підтримала в другому читанні законопроект №4074 "Про внесення змін до статті 9 Закону України" Про лікарські засоби "(щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів)", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 247 парламентарів.

Законом передбачається, що центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері охорони здоров'я, забезпечує публічний доступ до всіх, як до сприятливих/позитивних, так і несприятливих/негативних результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань.

"Забезпечувати на своєму офіційному веб-сайті вільний доступ до всіх результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів (звітів про доклінічні дослідження та звітів про клінічні випробування, складених за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я), які є відкритою інформацією", - сказано у тексті закону.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, парламент схвалив проект закону в першому читанні ще в листопаді 2016 року.

Влітку 2018 року глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявляла, що щорічно МОЗ проводить близько 200 таких клінічних випробувань, але результати досліджень засекречені, а саме дані про негативні побічні ефекти від деяких медикаментів, які заходять в Україну і якими лікують хворих у лікарнях, приховані від громадян.

Додамо, ВР відхилила проект закону №7538 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей, прийняття якого могло сприяти здешевленню лікарських засобів.