ua en ru

Парламент схвалив закон про дерегуляцію цукрової галузі

Парламент схвалив закон про дерегуляцію цукрової галузі Ілюстративне фото (УНІАН)

Таким чином, нардепи скасували закон про держрегулювання виробництва і реалізації цукру

Народні депутати схвалили в другому читанні закон №4532 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру", яким передбачається дерегуляція цукрової галузі, передає кореспондент РБК-Україна.

Таке рішення підтримали 263 депутати ВР.

Зокрема, проектом скасовуються норми закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", яким визначаються обмеження на поставки цукру на внутрішній ринок (квота "А") і встановлюються мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Раніше автори закону підкреслювали, що для регулювання ринку цукру держава фактично використовує не стільки економічні, скільки адміністративні методи.

"Економічними наслідками впливу закону стало гальмування вирощування цукрових буряків і роботи цукрових заводів, які не можуть реалізувати цукор, коли ринкова ціна стає нижчою за мінімальну, а також деформація ринку, викликана переробкою за давальницькою схемою, надмірна кількість операторів і посередників, що займаються торгівлею цукром", - зазначалося у пояснювальній записці.

Автори пояснювали, що з урахуванням вищесказаного і у зв'язку зі змінами, які відбулися на внутрішньому і світовому ринках цукру, необхідність в адмінрегулюванні, введеному законом про держрегулювання виробництва і реалізації цукру, втратила актуальність, а тому цей закон слід скасувати.

Нагадаємо, в травні даний законопроект за основу підтримали 242 нардепи, проте 10 липня парламентаріївідправили документ на повторне друге читання.

Додамо, в Україні з 1 липня минулого року набула чинності постанова Кабінету міністрів України про скасування державного регулювання цін на ряд товарів і послуг.