ua en ru

Парламент не планує виключати виборчий бюлетень зі списку документів суворої звітності, - Литвин

Найближчим часом парламент не планує виключати виборчий бюлетень зі списку документів суворої звітності. Про це на сьогоднішньому брифінгу за підсумком засідання погоджувальної ради повідомив голова ВР Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, відповідаючи на запитання журналістів, чи не планується при затвердженні проекту порядку денного на вівторок, 17 вересня включити, раніше вилучений проект закону, що передбачає виключення зі списку документів суворої звітності виборчий бюлетень, Литвин підкреслив: "Перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський роз'яснив депутатам, що вони дуже важко приймали цей документ, оскільки там як мінімум 50 позицій по яких треба ліквідувати документи суворої звітності для того, щоб менше душити бізнес. Але серед цих півсотні позицій є одна позиція, що виборчий бюлетень є документом суворої звітності. Тож він пропонував відразу виключити цю позицію про виборчий бюлетень та розглянути у ВР всі інші позиції майже 50 позицій для того, щоб зняти той тиск на підприємництва, підприємців і на бізнес. Я розумію так, що обпікшись на молоці, політичні фракції будуть дути на воду. Тож якщо не буде компромісу ... розглядати поки його не треба. Хоча, знову таки, ми повинні бути свідомими щодо того, що ми на словах декларуємо полегшення ведення бізнесу в Україні".

Читайте також: ЦВК визначила порядок партій у виборчому бюлетені

Він нагадав також, раніше висловлену ним позицію про те, що парламент повинен утриматися від ухвалення законів, які вносили б зміни до закону про вибори народних депутатів до тих пір, поки не мине 28 жовтня.

"Я вважаю, що закон (про вибори народних депутатів) ми не повинні чіпати і бюлетені не повинні друкуватися в кожному дворі і бюлетені повинні зберігатися як мінімум 5 років, поки не відбудуться наступні вибори. Я думаю, що це буде однією з гарантій демократичний виборів в українському вимірі", - зазначив Литвин.

Нагадаємо, раніше представники опозиції повідомляли, що парламентська більшість на цьому тижні має намір внести зміни до виборчого законодавства, зокрема, виключити із закону про вибори народних депутатів пункт про те, що виборчі бюлетені є бланками суворої звітності.