ua en ru

У Молдові затримали колишнього прем'єр-міністра

У Молдові затримали колишнього прем'єр-міністра Фото: Влад Філат

Колишній прем'єр Влад Філат отримав хабарів загалом приблизно на 250 мільйонів доларів

Парламент Молдови проголосував за зняття депутатської недоторканності з колишнього прем'єр-міністра, лідера провідної проєвропейської коаліційної Ліберально-демократичної партії Влада Філата, після чого співробітники правоохоронних органів затримали його прямо в будівлі парламенту. Про це передає Радіо Свобода.

Рішення, ухвалене голосами 79 депутатів із загалом 101, дає можливість прокуратурі офіційно висунути йому звинувачення.

Прокурор Корнеліу Ґурін заявив, що колишній прем'єр отримав хабарів загалом приблизно на 250 мільйонів доларів США від підприємця Ілана Шора, в обмін фактично передавши йому контроль над трьома банками країни, з яких відтак напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року зникла сума загалом на півтора мільярда доларів.

Як заявив депутатам Ґурін перед голосуванням, є "переконливі докази", що Філат вчинив шахрайські дії з сотнями мільйонів євро в Ощадному банку - який від квітня до кінця листопада 2014 року очолював Шор. Крім того, гроші були виведені з Соціального банку і "Унібанку".

Зазначимо, Філат, який був прем'єр-міністром Молдови з 2009 до 2013 року, заперечує звинувачення, а прохання зняти з нього парламентську недоторканність він назвав політично мотивованою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після бійки з опозиціонерами в Кишиневі після конфлікту з учасниками акції протесту затримали трьох росіян.